Germania nu va mai accepta în curând imami formați în Turcia / Suspectați de spionaj împotriva opozanților lui Erdogan
Germania va înceta treptat să mai accepte imami din Turcia pentru a-i forma pe acești lideri religioși pe teritoriul său, pentru a încuraja integrarea musulmanilor în societate, a anunțat joi Ministerul de Interne, potrivit AFP.
S-a ajuns la un acord cu grupul de coordonare turco-islamică DITIB, în baza căruia Germania va instrui 100 de imami pe an, iar Turcia va reduce în același timp numărul de ghizi spirituali trimiși în țară cu același număr, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.
DITIB este cea mai mare asociație islamică din Germania și gestionează aproximativ 900 de comunități de moschei.
Atașat direct la Diyanet, Ministerul turc al Afacerilor Religioase, a fost suspectat că acționează ca intermediar pentru Ankara, în special de la puciul eșuat împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan în 2016.
Justiția germană a suspectat patru imami membri ai DITIB de spionaj asupra opozanților sau criticilor guvernului turc, înainte de a renunța la anchetă din lipsă de probe suficiente.
Ministrul de interne, Nancy Faeser, a descris acordul ca fiind „un pas important spre integrarea și participarea comunității musulmane din Germania”.
„Avem nevoie de lideri religioși care să ne vorbească limba, să ne cunoască țara și să ne susțină valorile”, a spus ea.
„Vrem ca imamii să fie implicați în dialogul interreligios și să discute chestiuni legate de credință în societatea noastră”, a mai spus ea.
Potrivit Conferinței Islamice Germane (IKD), în Germania există aproximativ 5,5 milioane de musulmani, reprezentând aproximativ 6,6% din populație. În această țară există aproximativ 2.500 de comunități de moschei.
Până de curând, marea majoritate a imamilor din Germania au fost instruiți în străinătate, în principal în Turcia.
În 2018, fostul cancelar Angela Merkel (2005-2021) a cerut ca aceștia să fie instruiți în Germania.
„Acest lucru ne va face mai independenți și este necesar pentru viitor”, a declarat ea în fața Bundestagului.
Asociația DITIB a început să facă acest lucru în 2020. Iar un an mai târziu, Germania și-a lansat programul de formare a imamilor „made in Germany” la Osnabrück, în nord-vestul țării.
Formarea a 100 de imami pe an în Germania va avea loc în cadrul programului DITIB existent, precum și în cadrul unui program suplimentar în cooperare cu Conferința germană a Islamului, a precizat ministerul.