Sari direct la conținut

Donald Trump spune că nu a citit „Mein Kampf” după ce a făcut afirmații incendiare în timpul campaniei electorale

HotNews.ro
Donald Trump in campanie electorala, Foto: Charlie Neibergall / Associated Press / Profimedia Images
Donald Trump in campanie electorala, Foto: Charlie Neibergall / Associated Press / Profimedia Images

Fostul președinte american Donald Trump a declarat marți că nu a citit niciodată „Mein Kampf”, cartea-manifest a dictatorului și criminalului nazist Adolf Hitler, și că nu îl citează pe acesta când spune că imigranții din Statele Unite „otrăvesc și distrug sângele Americii”, relatează Reuters.

Trump a repetat această afirmație incendiară, pe larg criticată ca fiind xenofobă, în timpul unui miting electoral organizat marți în statul Iowa.

„Este adevărat. Ei distrug sângele țării noastre”, le-a spus fostul președinte republican susținătorilor săi din orașul Waterloo. „Lor nu le place când spun asta. Nu am citit niciodată ‘Mein Kampf’”, a declarat el, adăugând că Hitler a folosit limbajul „într-un mod foarte diferit”.

Hitler a scris în Mein Kampf („Lupta mea”), carte publicată în 1925, că: „Toate marile culturi din trecut au pierit doar fiindcă rasa creatoare originală a murit din cauza otrăvirii sângelui”.

Cum au ajuns cuvintele lui Trump să fie comparate cu cele ale lui Hitler

Comentariile făcute marți de Trump vin după ce presa americană a amintit de un interviu publicat în 1990 de revista Vanity Fair în care Ivana Trump, prima soție a magnatului din New York, a spus că fostul ei soț obișnuia să păstreze o carte cu discursuri ale lui Hitler într-o noptieră din dormitorul conjugal.

Vorbind din nou despre imigranți în timpul mitingului de marți, Donald Trump a afirmat că „ei vin din toate colțurile lumii. Ei ar putea fi sănătoși, ei ar putea fi foarte nesănătoși. Ei ar putea aduce boli care vor prinde în țara noastră”.

Pe lângă folosirea sintagmei de „otrăvire a sângelui” în timpul mitingurilor sale electorale, Trump a folosit aceste cuvinte și într-un interviu pe care l-a acordat în luna septembrie site-ului de dreapta The National Pulse.

Cuvintele sale au fost denunțate imediat de Liga Anti-Defăimare din Statele Unite. Jonathan Greenblatt, liderul organizației neguvernamentale, a catalogat vorbele sale ca fiind „rasiste, xenofobe și abjecte”.

Trump, care a anunțat încă din luna noiembrie a anului trecut că va candida din nou pentru funcția de președinte al SUA la alegerile din 2024, conduce detașat în sondajele de opinie privind candidatul care își va asigura nominalizarea la președinție în urma alegerilor primare ale Partidului Republican.

Întrucât președintele democrat în exercițiu Joe Biden nu se confruntă cu vreo concurență reală în partidul său, alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna noiembrie a anului viitor vor fi foarte probabil o repetiție a scrutinului din 2020.

Donald Trump, favorit să redevină președintele Statelor Unite

Însă sondajele de opinie arată acum că, dacă alegerile ar fi organizate mâine, Biden ar pierde în fața fostului președinte republican, pe care l-a învins la limită în mai multe state cheie în urmă cu trei ani.

Dar campania lui Trump a primit o lovitură puternică marți, când Curtea Supremă din Colorado a decis că el nu poate candida în acest stat american din cauza clauzei din Constituția SUA care interzice oficialilor care s-au implicat în „insurecție sau rebeliune” să ocupe o funcție publică, așa numita „clauză de insurecție”.

Decizia are legătură cu acțiunile fostului președinte din data de 6 ianuarie 2021, când susținătorii săi au luat cu asalt Dealul Capitoliului din Washington pentru a împiedica Congresul să certifice alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte.

Este însă aproape sigur că această decizie a celei mai înalte instanțe din statul Colorado va fi atacată la Curtea Supremă a SUA, unde conservatorii au o majoritate de 6-3 judecători.

Trei dintre aceștia, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett, au fost numiți la Curtea Supremă de către Donald Trump în timpul mandatului său de 4 ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro