Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI, dar trebuie să mai achite o datorie de 341.225 de dolari
Republica Moldova urmează să părăsească Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (CSI) în data de 8 februarie, dar pentru a definitiva procedura trebuie să achite o datorie la cotizaţia de membru de circa 6,5 milioane de lei moldoveneşti (341. 225 de dolari), informează joi Deschide.md şi Newsmaker.md, preluate de Agerpres.
Un proiect de hotărâre privind achitarea din bugetul de stat pe anul 2024 a cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova faţă de organizaţiile internaţionale a fost elaborat de Ministerul Finanţelor de la Chişinău şi propus spre consultare publică.
În total, pentru achitarea cotelor de membru şi datoriilor la organizaţiile internaţionale, în bugetul de stat a fost prevăzută suma de 56,5 milioane lei (moldoveneşti). Din suma respectivă, 9,5 milioane lei vor fi alocaţi pentru achitarea cotizaţiei de membru la Consiliul Europei, în timp ce pentru Organizaţia Naţiunilor Unite au fost prevăzuţi puţin peste 4,5 milioane lei, conform publicațiilor citate.
Datoria Republicii Moldova faţă de Adunarea Interparlamentară a CSI este de aproximativ 6.459.392 lei (341.225 dolari).
„Evidenţiem că achitarea datoriei faţă de Adunarea Interparlamentară a CSI este condiţionată de termenul limită (08.02.2024) pentru finalizarea procesului de denunţare a calităţii de membru a Republicii Moldovei”, se precizează în documentul Ministerului Finanţelor de la Chişinău.
Republica Moldova are statut de membru în 59 de organizaţii internaţionale şi regionale, dintre care cinci organizaţii parlamentare şi 54 organizaţii internaţionale.
CITEȘTE ȘI: Republica Moldova intenţionează să părăsească CSI până la finalul lui 2024
Cine face parte din CSI
Comunitatea Statelor Independente (CSI), formată din fostele republici sovietice, a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a CSI de către președinții din Belarus, Rusia și Ucraina.
La 21 decembrie 1991, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente. La 22 ianuarie 1993, în cadrul summitului CSI de la Minsk a fost adoptat Statutul Comunității Statelor Independente.
Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului R. Moldova din 8 aprilie 1994, iar Statutul Comunității Statelor Independente a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului R. Moldova din 26 aprilie 1994.
Citește și: