Sari direct la conținut

VIDEO „Moarte spionilor”: Rușii dau de înțeles că au relansat serviciul SMERSH înființat de Iosif Stalin

HotNews.ro
Rușii par să fi reînființat serviciul de contraspionaj SMERSH, Foto: Captura Twitter
Rușii par să fi reînființat serviciul de contraspionaj SMERSH, Foto: Captura Twitter

Mai multe surse rusești dau de înțeles că Moscova a relansat serviciul de contraspionaj sovietic înființat de Iosif Stalin, iar pe rețelele de socializare a apărut un clip video ce arată un tânăr care cere scuze unor bărbați ce poartă pe uniforme însemnele SMERSH pentru că ar fi filmat un sistem antiaerian.

La sfârșitul anului 2023, mai mulți politicieni ruși au afirmat că este reînființat serviciul de contraspionaj sovietic „SMERSH”, spune ministerul britanic al apărării, adăugând că la începutul lunii ianuarie 2024, o imagine din surse deschise a arătat agenți ce ar purta însemne SMERSH pe uniforme.

Organizația inițială a fost înființată de Iosif Stalin și a funcționat între 1941 și 1946, iar numele ei este o abreviere a frazei din limba rusă ce se traduce prin „moarte spionilor”.

În Occident, organizația SMERSH a devenit cunoscută prin varianta ei fictivă din seria de cărți James Bond a lui Ian Fleming.

Nu este clar la acest moment dacă numele vine cu noi capabilități sau funcții de contraspionaj rusești sau este vorba doar de o relansare, spun experții britanici.

„Este, totuși, încă un exemplu al felului în care autoritățile rusești modelează, intenționat, conflictul din Ucraina în spiritul Celui De-Al Doilea Război Mondial și puternica lor concentrare asupra presupusei infiltrări în țară a unor amenințări externe”, adaugă sursa citată.

Un clip apărut online în primele zile ale anului, ar arăta un tânăr de 22 de ani din regiunea Belgorod care cere scuze în fața a doi bărbați care au pe uniforme însemnele SMERSH pentru că a filmat un sistem antiaerian rusesc în acțiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro