Sari direct la conținut

Opozantul rus Kara-Muza, dispărut în sistemul penitenciar la fel ca Navalnîi

HotNews.ro
Vladimir Kara-Murza, Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Vladimir Kara-Murza, Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Jurnalistul și opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost transferat din închisosoarea unde își executa pedeapsa într-un loc necunoscut, a anunțat soția sa, Evgenia Kara-Murza, potrivit Kyiv Independent.

Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023 pentru că a condamnat războiul total al Rusiei în Ucraina.

„Tocmai am aflat că, după patru luni de izolare, soțul meu a „părăsit” (după cum a spus un oficial) colonia penală de regim strict din Omsk într-o direcție necunoscută”, a declarat Evgenia Kara-Murza pe X.

Un prieten al lui Kara-Murza, Alexander Podrabinek, a postat pe Facebook că i-a trimis o scrisoare prin intermediul serviciului poștal al închisorii în urmă cu trei zile, dar a primit un răspuns că scrisoarea nu a putut fi livrată la colonia penală din Omsk „deoarece destinatarul a plecat într-o altă instituție”.

Într-un caz similar, familia și echipa politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi au pierdut contactul cu acesta timp de aproape trei săptămâni în decembrie, după ce a fost transferat într-o altă colonie penală.

Dispariția a provocat îngrijorări cu privire la starea sa de sănătate, în contextul intensificării represiunii opoziției de către Vladimir Putin în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024.

„Situația lui Alexei este un exemplu clar al modului în care sistemul își tratează prizonierii politici, încercând să îi izoleze și să îi suprime”, a reacționat Ivan Jdanov, șeful Fundației Anticorupție înființată de Navalnîi.

Kara-Murza a fost arestat în Rusia la 11 aprilie 2022 și acuzat de „trădare”, „răspândirea de informații false” despre armata rusă și apartenența la o organizație străină „indezirabilă”.

Kara-Murza, care este de asemenea cetățean britanic, a continuat comparând procesul său cu cel al proceselor-spectacol din anii 1930, în timpul epurărilor staliniste, și a precizat că regretă doar eșecul din partea sa de a convinge oamenii de amenințarea pe care o reprezintă președintele rus Vladimir Putin.

Kara-Murza a fost un apropiat al politicianului de opoziție Boris Nemțov, care a fost asasinat în 2015.

În 2015 și 2017, Kara-Murza a declarat că a fost otrăvit de autoritățile ruse ca represalii pentru eforturile sale de a convinge națiunile occidentale să impună mai multe sancțiuni economice Rusiei.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a cerut luni Moscovei să le comunice avocaților disidentului rus Vladimir Kara-Murza unde se află acesta, în urma unor informații potrivit cărora ar fi fost mutat dintr-o colonie penală din Siberia într-un loc necunoscut, potrivit Reuters.

„Sunt profund îngrijorat pentru domnul Kara-Murza – un cetățean britanic încarcerat în Rusia pentru că s-a pronunțat împotriva invaziei Ucrainei”, a declarat Cameron pe platforma de socializare X.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro