Sari direct la conținut

VIDEO SUA: Atac armat în timpul paradei echipei Kansas City Chiefs, câștigătoarea Super Bowl / Cel puțin un mort și 21 de răniți

HotNews.ro
Focuri de armă în timpul paradei echipei Kansas City Chiefs, câștigătoarea Super Bowl, Foto: MiamiPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Focuri de armă în timpul paradei echipei Kansas City Chiefs, câștigătoarea Super Bowl, Foto: MiamiPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Un atac armat care a avut loc în timpul paradei de miercuri din Kansas City, care sărbătorea victoria echipei Chiefs la Super Bowl, s-a soldat cu cel puțin un mort și 21 de răniți, a anunțat șeful pompierilor din acest oraș din Missouri, în centrul Statelor Unite, potrivit AFP.

Opt răniți grav a căror viață e în pericol au fost transportați la spital în primele 10 minute de la atac, a declarat șeful Ross Grundyson într-o conferință de presă.

Șeful poliției din Kansas City, Stacey Graves, a declarat că în total trei persoane au fost arestate în legătură cu focurile de armă.

Spitalul Children’s Mercy Hospital declarase anterior pentru AFP că tratează 12 persoane rănite la paradă, dintre care 11 copii. „Nouă aveau răni prin împușcare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a spitalului.

Zeci de mii de persoane îi sărbătoreau pe Chiefs, care au mărșăluit pe străzile din Kansas City pentru a celebra victoria lor de duminică în Super Bowl, competiția anuală de fotbal american.

Convoiul tradițional de autobuze cu etaj a parcurs Grand Boulevard spre Union Station.

Împușcăturile au avut loc în apropierea parcării gării, în timp ce parada se apropia de final.

„O nebunie”…

„Am crezut că sunt artificii”, a declarat John O’Connor pentru Kansas City Star, explicând că a auzit „între 15 și 20 de focuri de armă într-un interval scurt de timp”.

Într-o declarație, echipa Kansas City Chiefs s-a declarat „întristată” și a condamnat un „act de violență lipsit de sens”, adăugând că toți jucătorii, antrenorii și personalul, precum și familiile lor, sunt în siguranță.

Patrick Mahomes, fundașul vedetă al echipei Chiefs, a declarat că se „roagă pentru Kansas City” într-o postare pe X.

Potrivit primarului din Kansas City, Quinton Lucas, autoritățile au luat legătura cu Casa Albă, care a oferit asistență federală.

Casa Albă a precizat că președintele Joe Biden a fost informat de situație.

Primarul orașului Kansas City, care a participat la paradă împreună cu familia sa, s-a declarat „furios”.

O paradă pentru a sărbători o victorie la Super Bowl „este o zi pe care mulți oameni speră să și-o amintească pentru tot restul vieții lor; și ceea ce nu ar trebui să își amintească este amenințarea reprezentată de violența armelor de foc”, a declarat Quinton Lucas într-o conferință de presă.

Proliferare

Statele Unite plătesc un preț foarte mare pentru răspândirea armelor de foc pe teritoriul lor și pentru ușurința cu care americanii au acces la ele.

Țara are mai multe arme individuale decât locuitori: un adult din trei deține cel puțin o armă, iar aproape un adult din doi trăiește într-o casă cu o armă.

Consecința acestei proliferări este o rată foarte ridicată a deceselor cauzate de armele de foc în Statele Unite, fără egal în alte țări dezvoltate.

Aproximativ 49.000 de persoane au murit din cauza armelor de foc în 2021, față de 45.000 în 2020, care era deja un an record. Aceasta reprezintă peste 130 de decese pe zi, dintre care mai mult de jumătate sunt sinucideri.

Cu toate acestea, atacurile armate în masă sunt cele care au cel mai mare impact, ilustrând clivajul ideologic dintre conservatori și progresiști în ceea ce privește problema modului de prevenire a unor astfel de tragedii.

Istoria americană recentă este presărată cu crime în masă, niciun loc din viața cotidiană nefiind aparent imun, de la întreprinderi la biserici, de la supermarketuri la discoteci, de la autostrăzile publice la mijloacele de transport în comun, potrivit AFP.

Dintre toate aceste masacre, unele comise în școli au șocat în mod deosebit opinia publică, cum ar fi cel comis în 2012 într-o școală primară din Connecticut, în care au fost uciși 20 de copii cu vârste de 6 și 7 ani.

Congresul american nu a adoptat nicio legislație ambițioasă, deoarece mulți dintre membrii săi se află sub influența puternicei Asociații Naționale pentru Arme de Foc (NRA), principalul lobby american pentru arme de foc.

De fapt, într-o țară în care dreptul de a deține o armă de foc este considerat de milioane de americani ca fiind un drept constituțional fundamental, singurele progrese legislative recente rămân marginale, cum ar fi generalizarea verificărilor de cazier judiciar și psihiatric înainte de achiziționarea oricărei arme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro