Sari direct la conținut

VIDEO Mama lui Alexei Navalnîi a vizitat mormântul fiului său, la o zi după înmormântare / Rușii depun în continuare flori la mormântul opozantului, care era văzut ca un simbol al speranței

HotNews.ro
Liudmila Navalnaia si mama vaduvei lui Navalnii, Foto: AP / AP / Profimedia
Liudmila Navalnaia si mama vaduvei lui Navalnii, Foto: AP / AP / Profimedia

Mama lui Alexei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin care a murit în închisoare în împrejurări tulburi, i-a vizitat mormântul sâmbătă, la o zi după o înmormântare la care mii de ruşi i-au adus un omagiu, riscând să fie arestaţi. Liudmila a fost însoțită de mama văduvei lui Alexei, însă rușii au făcut din nou coadă sâmbătă pentru a depune flori pe mormântul defunctului politician de opoziție.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a fost printre cei îndoliați care au vizitat sâmbătă mormântul fiului ei, însoțită fiind de Alla Abrossimova, soacra opozantului rus. Ambele femei, îmbrăcate în negru, au stat liniștite la mormânt, înainte de a pleca.

Liudmila, mama lui Alexei Navalnîi, și Alla, soacra opozantului rus / FOTO : AP / AP / Profimedia

Navalnîi, care a fost cel mai înverșunat critic al președintelui Vladimir Putin în Rusia, a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală arctică pe 16 februarie. Susținătorii săi au spus că a fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

Mii de oameni au participat vineri la o ceremonie de adio pentru Navalnîi, unii scandându-i numele și spunând că nu vor ierta autoritățile ruse pentru moartea lui.

Până sâmbătă, mormântul dintr-un cimitir din Moscova, care nu era departe de locul unde a locuit cândva opozantul, a fost acoperit cu flori lăsate de mii de îndoliați.

„El a fost cel care mi-a deschis ochii asupra situației politice existente în Rusia”, a spus o persoană îndoliată, care nu și-a dat numele, despre Navalnîi, care a devenit proeminent prin dezvăluirea a ceea ce el spunea că este o vastă corupție a elitei rusești.

„Am urmărit îndeaproape toate investigațiile lui. Le-am arătat prietenilor mei care nu erau foarte interesați (de politică). Am încercat să le arăt părinților mei, dar asta a fost mai dificil. Iubesc adevărul, iubesc onestitatea și sunt foarte fericită când adevărul învinge.”

Kremlinul a respins acuzațiile lui Navalnîi de corupție și acuzațiile sale conform cărora Putin ar avea o avere personală uriașă. Mișcarea lui Navalnîi este interzisă și majoritatea aliaților săi au fugit din Rusia și locuiesc acum în Europa.

În ceea ce o priveşte, Iulia Navalnîia, cei doi copii ai cuplului şi fratele lui Navalnîi locuiesc în străinătate şi nu au participat la înmormântare, unde ar fi putut fi arestaţi pentru că s-au opus preşedintelui rus.

Văduva lui Alexei Navalnîi a promis că va continua munca soţului ei şi a spus de mai multe ori în ultimele zile că Putin l-a „ucis”.

Poliția supraveghează neîncetat mormântul lui Navalnîi și pe cei care îl vizitează

O altă persoană a vizitat mormântul „pentru a onora memoria omului care a devenit pentru mine un simbol al perseverenței. Și după cele întâmplate, există un sentiment de întristare foarte profundă”.

„Dar oricât de oribil ar suna, este totuși plăcut să văd câți oameni au venit aici, iar asta mă face să simt un fel de comuniune”, a spus persoana.

„Era un simbol. Era un simbol imens. În ciuda a toate, poți să crezi ce vrei despre el, dar a devenit într-adevăr un simbol a ceva liber și luminos, al unui fel de speranță.”

Poliția a monitorizat lumea la mormântul lui Navalnîi, dar nu a intervenit, în timp ce cei îndoliați depuneau flori sâmbătă.

Un grup pentru drepturile omului, OVD-Info, a raportat că 91 de persoane au fost reținute vineri în 12 orașe, inclusiv Moscova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro