Sari direct la conținut

VIDEO „Electricitate și mâncare”: Proteste în Cuba din cauza crizei economice grave / Președintele Diaz-Canel dă vina pe „dușmanii Revoluției”

HotNews.ro
Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, Foto: Adalberto Roque / AFP / Profimedia Images
Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, Foto: Adalberto Roque / AFP / Profimedia Images

Sute de persoane din Santiago, al doilea cel mai mare oraș din Cuba, au participat duminică la un protest public, eveniment rar în această țară, determinându-l pe președintele cubanez Miguel Diaz-Canel să facă apel la dialog într-o „atmosferă de liniște și pace”, transmite Reuters.

Protestatarii din Santiago au ieșit în stradă scandând „electricitate și mâncare”, potrivit unor videoclipuri postate pe rețelele de socializare, în condițiile în care penele de curent au ajuns să dureze peste 18 ore pe zi în anumite zone, amplificând tensiunile sociale din țară.

Cuba a intrat într-o criză economică aproape fără precedent după pandemia COVID-19, cu penurii grave de alimente, combustibil și medicamente care au provocat un exod record, în urma căruia peste 400.000 de persoane au migrat în Statele Unite.

Președintele Diaz-Canel dă vina pe „dușmanii Revoluției”

Diaz-Canel a confirmat protestul de la Santiago pe platforma de socializare X, la scurt timp după încheierea mitingului. „Mai multe persoane și-au exprimat nemulțumirea față de situația serviciului electric și a distribuției de alimente”, a spus Diaz-Canel.

„Dispoziția autorităților de partid, de stat și de guvern este de a se ocupa de plângerile poporului nostru, de a asculta, de a dialoga, de a explica numeroasele eforturi care se desfășoară pentru a îmbunătăți situația, întotdeauna într-o atmosferă de liniște și pace”, a adăugat el.

Diaz-Canel a adăugat că „teroriștii” din Statele Unite caută să alimenteze noi revolte. „Acest context va fi exploatat de dușmanii Revoluției, în scopuri destabilizatoare”, a afirmat Diaz-Canel pe X.

Poliția a sosit la Santiago pentru a „controla situația” și pentru a „preveni violențele”, potrivit unei relatări postate pe rețelele de socializare de către publicația de stat CubaDebate. Nu este clar la acest moment dacă au fost făcute arestări în timpul protestului.

Unii dintre protestatari au strigat „Jos Comunismul” și ”Jos Diaz-Canel”

Beatriz Johnson, un oficial al Partidului Comunist din Santiago, a afirmat că protestatarii din orașul din estul Cubei au fost „respectuoși” și au ascultat „cu atenție” explicațiile guvernului privind penuria de alimente și electricitate. Clipurile apărute de pe rețelele de socializare sugerează că mitingul a fost pașnic.

Protestele, un eveniment rar în Cuba

Capitala cubaneză, Havana, și cartierele ei mărginașe păreau calme duminică seară, potrivit reporterilor Reuters, agenție care a precizat că nu a putut confirma deocamdată veridicitatea clipurilor de pe rețelele de socializare care ar arăta că au avut loc proteste în alte orașe cubaneze.

Ambasada SUA din Havana a transmis că monitorizează protestele din Santiago și din alte părți: „Îndemnăm guvernul cubanez să respecte drepturile omului ale protestatarilor și să răspundă nevoilor legitime ale poporului cubanez”.

Ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez a criticat declarațiile ambasadei americane duminică noapte, dând vina pentru „situația economică grea” a Cubei pe embargoul comercial și sancțiunile americane.

„Guvernul SUA, în special ambasada sa din Cuba, trebuie să se abțină de la a se amesteca în afacerile interne ale țării și de a incita la dezordine socială”, a afirmat Rodriguez.

Protestele din această națiune insulară sunt extrem de rare, dar au apărut mai des în ultimii ani, pe măsură ce criza economică afectează țara.

Deși Constituția cubaneză din 2019 le acordă cetățenilor dreptul de a protesta, o lege care să definească mai specific acest drept este blocată în parlament, ceea ce îi plasează pe cei care ies în stradă într-o situație de incertitudine juridică.

Grupurile pentru drepturile omului, Uniunea Europeană și Statele Unite au criticat răspunsul Cubei la protestele antiguvernamentale din iulie 2021 – cele mai mari tulburări interne de la revoluția din 1959 a lui Fidel Castro – ca fiind dur și represiv. Guvernul cubanez a susținut că cei încarcerați s-au făcut vinovați de agresiune, vandalism și răzvrătire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro