Sari direct la conținut

Șeful Mossad se duce în Qatar pentru negocieri cu emisari Hamas / Israelul oferă un armistițiu de 6 săptămâni în schimbul a 40 de ostatici

HotNews.ro
David Barnea, seful Mossad, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia
David Barnea, seful Mossad, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Israelul va trimite luni în Qatar o delegație la nivel înalt condusă de șeful Mossad pentru a purta discuții cu Hamas, menite să asigure un armistițiu de șase săptămâni în Gaza, în cadrul căruia gruparea palestiniană va elibera 40 de ostatici, a declarat luni un oficial israelian, pentru Reuters.

Această etapă a negocierilor ar putea dura cel puțin două săptămâni, a estimat oficialul, evocând dificultățile pe care delegații din străinătate ai Hamas ar putea să le aibă în comunicarea cu gruparea din enclava asediată de armata israeliană.

Qatarul va găzdui discuții mediate între Hamas și Israel, cu scopul de a finaliza un acord privind un armistițiu, au declarat duminică surse egiptene de securitate, citate de Reuters.

Reprezentanții ambelor părți vor călători ulterior la Cairo pentru discuții suplimentare menite să ajungă la un acord cu privire la momentul și mecanismul de executare a oricărui acord, inclusiv eliberarea ostaticilor, au spus sursele.

Hamas afirmă că aproape 32.000 de palestinieni au fost uciși până acum în Gaza

Ministerul Hamas al Sănătății din Fâșia Gaza a afirmat luni că peste 31.726 de palestinieni au fost uciși și 73.792 au fost răniți în ofensiva militară israeliană asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie. Aproximativ 81 de palestinieni au fost uciși și 116 răniți în ultimele 24 de ore, potrivit sursei citate.

Trupele israeliene au efectuat în primele ore ale zilei de luni un raid în incinta spitalului Al Shifa din Gaza, într-o operațiune care, potrivit autorităților sanitare palestiniene, a provocat numeroase victime și a declanșat un incendiu devastator într-una dintre clădiri.

Armata israeliană a afirmat că soldații au desfășurat o „operațiune de precizie” pe baza unor informații potrivit cărora spitalul era folosit de lideri de rang înalt ai Hamas și că s-a tras asupra lor când au intrat în incintă. „Trupele noastre continuă să opereze în zona spitalului”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Al Shifa, cel mai mare spital din Fâșia Gaza înainte de război, este în prezent una dintre puținele unități sanitare care este măcar parțial operațională în nordul teritoriului și găzduiește, de asemenea, sute de civili strămutați.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro