Tensiuni în creștere în jurul manifestațiilor pro-palestiniene din campusurile americane
Tensiunile sunt din nou la cote înalte în campusurile americane, în special în prestigioasa universitate newyorkeză Columbia, între manifestațiile pro-palestiniene și acuzațiile de creștere a antisemitismului, la patru luni după demisiile de profil ale celor doi președinți de universități, scrie AFP.
Președintele Columbia, Nemat Shafik, a decis luni să țină toate cursurile de la distanță și a cerut într-un comunicat de presă ca „lucrurile să fie repuse în ordine”, în timp ce sute de persoane s-au adunat în campus pentru a denunța războiul Israelului în Gaza, teritoriu palestinian aflat în plină catastrofă umanitară.
Tensiunile nu au încetat să crească de joi, când aproximativ o sută de persoane au fost arestate în timpul unui miting în campus.
Ca răspuns la aceste arestări, studenții s-au adunat în universități din întreaga țară. La Universitatea din Michigan și la Yale, la nord de New York, sute de studenți au fluturat steaguri și pancarte pro-palestiniene.
Aceste manifestații redeschid o rană în universități, care sunt împărțite în două: pe de o parte, cei care denunță manifestațiile ca provocând, în opinia lor, o creștere a antisemitismului, iar pe de altă parte, cei care apără libertatea de exprimare.
„Aceasta este o problemă foarte, foarte sensibilă. Încercăm să facem tot ce putem”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, Mike Gerber, șeful departamentului juridic al poliției din New York.
„Nici o formă de violență nu va fi tolerată. Pagubele materiale de orice fel. Orice formă de infracționalitate. Și asta include hărțuirea, amenințările (…) sau orice altceva de acest gen”, a adăugat el.
În campusul Universității Columbia, zeci de studenți au rămas pe loc, instalând corturi pentru a evita să fie evacuați.
Apel la demisie
„Au existat numeroase dezbateri cu privire la mobilizarea sau nu a poliției”, a declarat Nemat Shafik într-un comunicat, întrucât poliția nu poate interveni în campus, care este o proprietate privată, decât cu acordul său.
În campusul Universității Yale, cel puțin 47 de persoane au fost arestate, potrivit unui comunicat al universității publicat luni.
Rayan Amim, un student în vârstă de 19 ani de la Emerson College, o universitate din Boston, a declarat luni pentru AFP că a manifestat „pentru a condamna fără încetare genocidul în curs de desfășurare al palestinienilor din Gaza și epurarea etnică care are loc de peste 75 de ani”.
Campusurile americane au fost scena unor tensiuni de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie. S-au ridicat voci care au denunțat o creștere a antisemitismului.
După o audiere furtunoasă în Congres, președinta Universității din Pennsylvania, Elizabeth Magill, și omologul său de la Harvard, Claudine Gay, au demisionat în decembrie și, respectiv, ianuarie.
Președintele Universității Columbia a fost audiat miercuri în Congres pe același subiect. În fața aleșilor americani, ea i-a asigurat că „antisemitismul (nu are) nimic de-a face cu campusul nostru”.
Luni, președintele american Joe Biden a condamnat „manifestațiile antisemite”, denunțându-i în același timp pe „cei care nu înțeleg prin ce trec palestinienii”.
Dar cei zece membri republicani din Camera Reprezentanților din New York au cerut demisia președintelui Columbia, argumentând într-o scrisoare că „anarhia a pus stăpânire pe campus”.