Sari direct la conținut

UE demarează o nouă anchetă majoră privind piața chineză, Beijingul a reacționat imediat

HotNews.ro
Fabrică de seringi din Shanghai (China), Foto: Springdt313 | Dreamstime.com
Fabrică de seringi din Shanghai (China), Foto: Springdt313 | Dreamstime.com

Comisia Europeană a lansat miercuri o investigație privind achizițiile publice de dispozitive medicale din China, aceasta fiind doar cea mai recentă decizie care ridică tensiunile pe relația cu Beijingul înainte de vizita pe care președintele Xi Jinping o va face în Europa luna viitoare.

Investigația – pe care Beijingul a criticat-o imediat – este menită să stabilească dacă furnizorilor europeni de dispozitive, de la ace și aparate ortopedice la scannere complexe, li s-a acordat un acces echitabil în China, notează Reuters.

În cazul în care se ajunge la concluzia contrară, ar putea duce la impunerea de către blocul comunitar a unor restricții asupra companiilor chineze de dispozitive medicale care participă la licitațiile publice din UE, de la aplicarea unui punctaj mai mic pentru companiile chineze care participă la licitații până la excluderea totală a acestora.

Discuțiile de până acum au fost „fără rezultat”

Investigația este prima efectuată în cadrul Instrumentului de achiziții publice internaționale al UE, care vizează promovarea reciprocității în ceea ce privește accesul la piețele mondiale de achiziții publice, în urma reclamațiilor făcute de multă vreme de companiile și guvernele europene cu privire la accesul pe piața chineză.

„Instrumentul pentru achiziții publice internaționale este un nou mecanism puternic de sprijinire a companiilor noastre europene pe piețe mai puțin deschise decât a noastră”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

El a spus că discuțiile cu China privind dispozitivele medicale au fost până acum „fără rezultat”, dar speră că lansarea anchetei va duce la „soluții reciproc acceptabile”.

Nu e prima anchetă care vizează companii chinezești

În contextul în care UE își „încordează mușchii” în materie de comerț extern, această investigație vine după lansarea, în toamnă, a unei anchete majore privind vehiculele electrice chinezești mai ieftine.

Și vine la doar o zi după ce Comisia Europeană a făcut un raid la birourile din Olanda și Polonia ale unei companii chineze de echipamente de securitate. De asemenea, UE analizează subvențiile primite de furnizorii chinezi de turbine eoliene și panouri solare destinate Europei.

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut presiuni pentru un acces mai bun pe piața chineză pentru firmele germane în cadrul discuțiilor cu Xi luna aceasta.

Comerțul va fi, de asemenea, o prioritate pe ordinea de zi atunci când Xi se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris, în luna mai, spun sursele Reuters. Aceasta va fi prima călătorie a lui Xi în Europa în ultimii cinci ani.

China acuză UE de protecționism

„UE s-a lăudat întotdeauna că este cea mai deschisă piață din lume, dar, desigur, ceea ce vede lumea exterioară este că UE se îndreaptă pas cu pas spre protecționism”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

UE ar trebui„să înceteze să mai folosească tot felul de scuze pentru a suprima și restricționa întreprinderile chineze fără niciun motiv”, a spus el.

Poziția mai fermă a UE se potrivește cu abordarea fermă a Washingtonului. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat China că Washingtonul nu va accepta ca noile industrii să fie „decimate” de importurile chinezești.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit miercuri la Shanghai, chestiunile comerciale fiind un punct important pe ordinea de zi.

Firmele europene din China se plâng de mult că au probleme

Camera de Comerț a Uniunii Europene în China, printre ai cărei membri se numără Philips, Siemens și alți furnizori de echipamente medicale, a salutat noua anchetă.

„Lipsa unui acces echitabil la achizițiile publice în China este o problemă veche pentru companiile europene care operează în această țară”, a transmis organizația.

Monitorul oficial al UE a enumerat o serie de modalități prin care Bruxellesul suspectează China de favorizarea incorectă a ofertanților chinezi pentru dispozitive medicale, inclusiv politica „Achiziționați chinezește”, restricții asupra importurilor și condiții care conduc la oferte anormal de scăzute pe care companiile orientate spre profit nu le puteau oferi.

„Evaluarea preliminară a Comisiei este că măsurile și practicile de mai sus au ca rezultat o afectare de jure și de facto gravă și recurentă a accesului operatorilor economici din Uniunea (Europeană)”, a declarat aceasta.

Comisia a invitat China să își prezinte punctul de vedere și să inițieze consultări în vederea eliminării sau remedierii problemelor invocate. Ancheta trebuie să se încheie în termen de nouă luni, dar Comisia poate prelungi această perioadă cu cinci luni.

Springdt313 | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro