Sari direct la conținut

VIDEO „Violențe oribile” în campusul Universității California, în ciocnirile dintre manifestanții pro-israelieni și cei pro-palestinieni / Raid al poliției și arestări la Universitatea Columbia

HotNews.ro
Ciocniri între manifestanți la UCLA, Foto: ETIENNE LAURENT / AFP / Profimedia
Ciocniri între manifestanți la UCLA, Foto: ETIENNE LAURENT / AFP / Profimedia

Protestele organizate la Universitatea din Los Angeles s-au transformat într-un conflict direct între tabăra pro-palestiniană și cea pro-israeliană, scrie Reuters, într-un moment de maximă tensiune în campusurile studențești americane.

Ciocniri violente au izbucnit miercuri în campusul Universității California din Los Angeles (UCLA) între protestatari pro-palestinieni și un grup de contramanifestanți, potrivit unei transmisiuni video în direct furnizate de un post de televiziune american.

Ziarul studențesc Daily Bruin de la UCLA a precizat că susținători ai Israelului au încercat să dărâme o tabără de protest pro-palestinian din campusul universitar.

Poliția a răspuns la cererea de sprijin a cancelarului UCLA, Gene Block, a declarat Zach Seidl, viceprimarul pentru comunicare al Los Angelesului.

Imagini aeriene surprinse de postul de televiziune KABC, afiliat ABC, au arătat oameni care mânuiau bâte pentru a lovi scândurile de lemn ridicate ca baricadă improvizată pentru a proteja protestatarii pro-palestinieni, unii dintre ei ținând pancarte sau umbrele.

Potrivit Fox News, contramanifestanții au tras cu artificii și gaze lacrimogene spre tabăra pro-palestiniană, iar de la fața locului s-au auzit mai multe bubuituri, printre strigătele protestatarilor.

Mary Osako, vicecancelară la UCLA, a criticat violențele din campus. „Acte oribile de violență au avut loc în această seară la tabără și am chemat imediat forțele de ordine pentru ajutor”, a spus ea. „Departamentul de pompieri și personalul medical se află la fața locului. Suntem dezgustați de această violență fără sens și trebuie să înceteze”, a adăugat Osako.

Tensiuni în campusul californian

Taberele rivale de la UCLA s-au mai confruntat în weekendul trecut. Activiștii pro-israelieni au montat un ecran mare și difuzoare pentru a reda în buclă imagini înregistrate de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Clipul părea destinat să contracareze scandările pro-Hamas, care s-au infiltrat în protestele din campus în sprijinul civililor palestinieni asediați în Gaza.

De asemenea, UCLA a sporit securitatea în jurul taberei pro-palestiniene de acolo, formată din peste 50 de corturi, înconjurate de garduri metalice în apropierea clădirii principale de administrație din campus.

Campusul californian este doar unul dintre punctele fierbinți ale protestelor din universitățile americane în jurul războiului din Gaza.

Marți seara târziu, poliția newyorkeză a arestat zeci de manifestanți pro-palestinieni adăpostiți într-o clădire academică din campusul Universității Columbia din New York și a îndepărtat o tabără de protest pe care școala încercase fără succes să o desființeze timp de aproape două săptămâni.

În trei ore, campusul a fost curățat de protestatari, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, adăugând că au fost efectuate „zeci” de arestări.

La scurt timp, președinta Universității, Minouche Shafik, a publicat o scrisoare în care a cerut poliției să rămână în campus cel puțin până la 17 mai – două zile după absolvire – „pentru a menține ordinea și a se asigura că taberele nu sunt restabilite”.

O dezbatere divizivă

Dincolo de condamnarea războiului și a sprijinului american pentru Israel, manifestanții pro-palestinieni din campusurile studențești americane cer universităților și ceva mai direct: să nu mai investească în companii care au legături cu Israelul sau operează în Israel.

În cazul Universității Columbia, președinta Shafik a declarat săptămâna aceasta că Universitatea nu va renunța la investiții. În schimb, s-a oferit să investească în sănătate și educație în Gaza și să facă mai transparente participațiile Columbia.

Mitingurile pro-palestiniene au stârnit dezbateri intense în campusuri cu privire la punctul în care oficialii școlari ar trebui să traseze linia de demarcație între libertatea de exprimare și discursul urii.

Studenții care protestează față de ofensiva militară israeliană din Gaza, inclusiv unii activiști evrei pentru pace, au declarat că sunt cenzurați ca fiind antisemiți doar pentru că au criticat guvernul israelian sau pentru că și-au exprimat sprijinul pentru drepturile palestinienilor.

Alte grupuri evreiești susțin însă că retorica antiisraeliană se transformă frecvent în forme evidente de ură antievreiască și de apel la violență sau le alimentează și, prin urmare, nu ar trebui să fie tolerată.

Presiunea asupra conducerii Universității Columbia, o universitate de elită din Ivy League, din Upper Manhattan, crescuse semnificativ.

Politicienii, republicani și democrați, au cerut conducerii să demisioneze sau să ia măsuri.

„Ceea ce continuă să se întâmple la Columbia este o rușine totală”, a scris pe X, fostul Twitter, Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA. „Campusul este invadat de studenți și profesori antisemiți deopotrivă”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro