Sari direct la conținut

„Ori noi, ori ei”: Benjamin Netanyahu spune că Israelul luptă împotriva „monștrilor Hamas”

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu în Gaza, Foto: Avi Ohayon/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia
Benjamin Netanyahu în Gaza, Foto: Avi Ohayon/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

​Războiul din Gaza este o bătălie pentru ca Israelul să existe în continuare, a afirmat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu, în contextul în care ţara sa marchează Ziua Memorială pentru soldații căzuți și victimele terorismului, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

„Războiul este despre următorul lucru: ori noi, Israelul, ori ei, monştrii Hamas”, a spus Netanyahu în timpul ceremoniei de Ziua Memorială de pe Muntele Herzl, unde se află principalul cimitir militar al Israelului. „Ori existenţă, libertate, securitate şi prosperitate, ori dispariţie, masacru, viol şi subjugare” a adăugat el.

La şapte luni de la atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului şi răspunsul militar feroce al Israelului în Gaza, Netanyahu a promis că Israelul este „hotărât să câştige această bătălie” şi că inamicul va „continua să plătească un preţ ridicat pentru faptele sale rele”.

O victorie asupra Hamas ar însemna aducerea tuturor ostaticilor acasă, a continuat Netanyahu. O astfel de victorie „ne-ar asigura existenţa şi viitorul”, a adăugat el în contextul în care armata israeliană și-a lansat controversata ofensivă împotriva orașului Rafah din Fâșia Gaza.

Netanyahu a spus că Israelul va lupta „doar cu unghiile”, dacă este cazul

În condițiile în care inclusiv Statele Unite, principalul aliat militar al Israelului, și-au exprimat tot mai vocal rezervele privind operațiunile armate din Fâșia Gaza, Netanyahu a declarat săptămâna trecută că țara sa va lupta „doar cu unghiile” împotriva Hamas, dacă va fi necesar.

„După cum am spus deja, dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”, a afirmat el într-un mesaj video. „Dar noi avem mult mai mult decât unghiile noastre, şi cu acea putere a spiritului, cu ajutorul lui Dumnezeu, împreună vom învinge!”, a adăugat Benjamin Netanyahu.

Dacă Israelul va trebui să „reziste singur”, el va lupta „singur”, a mai afirmat acesta.

„Suntem în ajunul Zilei Independenţei. În Războiul de Independenţă, acum 76 de ani, eram puţini împotriva multora. Nu aveam arme, exista un embargo asupra armelor pentru Israel, dar cu măreţia spiritului, a curajului şi a unităţii între noi, am câştigat”, a subliniat premierul israelian.

Israelul va sărbători Ziua Independenţei pe 14 mai, care marchează crearea Statului Israel în 1948, ceea ce palestinienii numesc Nakba („dezastru”, în arabă).

Comentariile lui Netanyahu au venit după ce președintele american Joe Biden a declarat într-un interviu acordat CNN că SUA nu vor mai trimite Israelului arme ofensive precum artilerie şi obuze pentru armată, dacă trupele israeliene invadează Rafah.

Liderul de la Casa Albă a mai spus însă că Washingtonul va continua să furnizeze material defensiv pentru sistemul antirachetă Iron Dome, în conformitate cu angajamentul său faţă de apărarea Israelului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro