Sari direct la conținut

Un înalt oficial american se îndoiește că Israelul poate obține o „victorie totală” în Gaza

HotNews.ro
Soldati israelieni in fata unei cladiri evacuate a UNRWA, agentia ONU pentru palestinieni, din Fasia Gaza, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia
Soldati israelieni in fata unei cladiri evacuate a UNRWA, agentia ONU pentru palestinieni, din Fasia Gaza, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Administrația Biden nu consideră probabil sau posibil ca Israelul să obțină o „victorie totală” împotriva Hamas în enclava palestiniană Gaza, a declarat luni secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, citat de Reuters.

În timp ce oficialii americani au îndemnat Israelul să contribuie la elaborarea unui plan clar de guvernare pentru Gaza postbelică, comentariile lui Campbell sunt cele mai clare de până acum din partea unui oficial american de rang înalt care admite efectiv că actuala strategie militară a Israelului nu va aduce rezultatul pe care îl urmărește.

„În anumite privințe, ne luptăm cu privire la teoria victoriei”, a declarat Campbell la un summit NATO pentru tineret din Miami. „Uneori, când îi ascultăm cu atenție pe liderii israelieni, ei vorbesc mai ales despre o victorie de amploare pe câmpul de luptă, o victorie totală”, a spus el.

„Nu cred că noi credem că acest lucru este probabil sau posibil și că acest lucru seamănă foarte mult cu situațiile în care ne-am aflat după 11 septembrie, unde, după ce populațiile civile au fost mutate insurecțiile au continuat”, a adăugat eoficialul american.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis în repetate rânduri că va obține „victoria totală” împotriva Hamas, gruparea militantă palestiniană care a atacat Israelul la 7 octombrie și a ucis 1.200 de persoane și a luat ostatice alte 250.

Ca răspuns, Israelul a declanșat un asalt necruțător asupra Fâșiei Gaza, ucigând peste 35.000 de persoane, potrivit cifrelor ministerului sănătății din Gaza, și reducând mica enclavă dens populată la niște ruine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro