Sari direct la conținut

Manifestație de amploare a dreptei radicale la Madrid. Președintele Milei și Marine le Pen, printre invitați/ Mesaje de la Meloni și Orban

HotNews.ro
Președintele Javier Milei la mitingul Vox de la Madrid, Foto: A. Pérez Meca / ContactoPhoto / Profimedia
Președintele Javier Milei la mitingul Vox de la Madrid, Foto: A. Pérez Meca / ContactoPhoto / Profimedia

Partidul spaniol de dreapta Vox a organizat un miting la Madrid, ca parte a campanie pentru europarlamentare, adunând sprijinul aliaților internaționali, printre aceștia fiind președintele Argentinei Javier Milei, premierii din Italia și Ungaria și lideri ai dreptei radicale din Franța și Portugalia, informează Reuters.

Aproape 11.000 de susținători, potrivit Vox, au umplut Palacio Vistalegre – o sală folosită inclusiv pentru lupte cu tauri – fluturând sute de steaguri spaniole, precum și câteva ale Argentinei, Cubei, Venezuelei și Israelului.

Milei: „Eram mai singur decât Adam de Ziua Mamei”

Cei prezenți au aclamat vorbitori precum fosta candidată la alegerile prezindețiale din Franța Marine Le Pen, președintele partidului portughez Chega Andre Ventura și au huiduit la fiecare pomenire a numelui premierului spaniol Pedro Sanchez, a Agendei 2030 a ONU, a feminismului sau socialismului.

Javier Milei a ridicat sala în picioare cu un discurs dur la adresa „stângiștilor” și a apărat capitalismul pieței libere. De asemenea, i-a mulțumit liderului Vox Santiago Abascal pentru prietenia veche „când eram mai singur decât Adam de Ziua Mamei”.

Prezența demnitarilor străini a determinat luarea de măsuri aspre de securitate, la câteva zile după tentativa de asasinat asupra premierului din Slovacia, Robert Fico.

Primul-ministru Italiei Georgia Meloni a apărut live prin video-link și a fost aplaudată pentru discursul ei în limba spaniolă în care a atacat migrația ilegală și sarcinile surogat. Prin intermediul unor mesaje preînregistrate, premierul Ungariei Viktor Orban și fostul premier al Poloniei Mateusz Morawiecki au lăudat valorile Europei creștine.

Fostul finalist al alegerilor prezidențiale din Chile din 2021, Jose Antonio Kast, și ministrul pentru Diaspora al Israelului, Amichai Chakli, au avut parte de o primire mai puțin zgomotoasă. Dar entuziasmul a crescut din nou pentru fostul președinte al SUA Donald Trump, reprezentat la Madrid de către vicepreședintele Heritage Foundation și de foștii membri ai staffului de la Casa Albă Matt și Mercedes Schlapp.

Vox speră la un succes major pe 9 iunie

Ca și celelalte partide din grupul Conservatorii și Reformiștii Europeni, Vox speră ca la alegerile din 9 iunie să-și crească reprezentarea în Parlamentul European care acum este de patru eurodeputați. Un sondaj publicat vineri de Cluster 17 arată că Vox ar obține 8,8% din voturi și șase mandate.

Cel mai bun rezultat a Vox s-a înregistrat în 2019, când a obținut 52 de mandate din 350 în Congresul Deputaților, camera inferioară a Cortes-ului Spaniei, rezultat stimulat de tentativa eșuată a Cataloniei de a-și obține independenția. De atunci, susținerea pentru Vox s-a diminuat dar rămâne totuși al treilea partid ca mărime din parlament, cu 33 de mandate.

În urmă cu două săptămâni, relațiile dintre Spania și Argentina au cunoscut un moment tensionat după ce ministrul spaniol al Transporturilor, Oscar Puente, a insinuat că președintele Argentinei, Javier Milei, ar fi consumator de droguri.

Replica peședinției de la Buenos Aires a fost brutală, premierul Spaniei Pedro Sanchez fiind acuzat că „pune în pericol femeile spaniole prin tolerarea imigrației ilegale” și că subminează integritatea Spaniei prin acorduri cu separatiștii, în timp ce politicile de stânga au adus „moarte și sărăcie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro