Sari direct la conținut

Comisia Europeană își explică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

HotNews.ro
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisia Europeană a transmis luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică pentru căutarea elicopterului în care se afla preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost acordat fără „motivaţii politice”. Amintim că preşedintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian au murit într-un accident de elicopter produs duminică în zona muntoasă din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul.

Uniunea Europeană a anunțat duminică seară că și-a activat sistemul de cartografiere pentru a ajuta Iranul să găsească elicopterul care îl transporta pe președintele Ebrahim Raisi și care s-a prăbușit într-o zonă muntoasă din nordul țării. „La cererea de asistență venită din partea Iranului, activăm serviciul de cartografiere de răspuns rapid CopernicusEMS al UE, ca urmare a accidentului în care a fost implicat elicopterul care îi transporta pe președintele Iranului și pe ministrul său de externe”, a transmis pe platforma X comisarul european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarcic.

Comisia Europeană a reacționat, luni, după ce unii deputaţi europeni au criticat decizia de a oferi asistenţa Iranului, atrăgând atenţia că apărătorii drepturilor omului nu sunt ajutaţi.

„Nici Mecanismul european de protecţie civilă şi nici sistemul de sateliţi Copernicus nu au în spate motivaţii politice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar, Balazs Ujvari, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, scrie Agerpres, citând EFE.

Ujvari a spus că „orice ţară poate solicita asistenţă de natură umanitară sau civilă prin aceste canale, iar Comisia face tot posibilul pentru a ajuta”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro