Sari direct la conținut

Nouă cetățeni europeni vor fi expulzați din Grecia din cauza unui protest pro-palestinian la Universitatea din Atena

HotNews.ro
proteste pro-palestiniene in Atena, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
proteste pro-palestiniene in Atena, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nouă protestatari europeni, arestați în timpul unei demonstrații pro-palestiniene la Facultatea de Drept de la Universitatea din Atena săptămâna trecută, urmează să fie expulzați din Grecia, au declarat luni avocații lor, relatează Reuters.

Cei nouă protestatari care urmează să fie expulzați sunt din Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania.

Care sunt acuzațiile care îi vizează pe cei nouă străini care ar urma să fie expulzați

Poliția a reținut săptămâna trecută un total de 28 de protestatari greci și străini care ocupau clădirea, sub acuzația că au întrerupt funcționarea unei entități publice și pentru că au ajutat la deteriorarea proprietăților străine, potrivit documentelor instanței.

Protestatarii au negat că au făcut ceva greșit.

Potrivit documentelor instanței, dovezile au inclus pliante, steaguri palestiniene, două rachete de fum, măști de gaz, căști de protecție, cutii cu vopsea și materiale pentru realizat bannere, precum și o declarație încărcată pe un site în greacă și engleză prin care îi îndeamnă pe alții să se alăture protestului.

Protestatarii greci au fost eliberați în așteptarea procesului pe 28 mai, dar cei nouă cetățeni străini – un bărbat și opt femei, cu vârste cuprinse între 22 și 33 de ani – au rămas în arest în așteptarea unei decizii administrative privind expulzarea lor.

Ce spun avocații străinilor care au primit ordine de expulzare

Avocații străinilor au declarat într-un comunicat că au fost emise ordine de expulzare, care ar împiedica inculpații să participe la propriul proces.

Avocații Ioanna Sioupouli și Anny Paparoussou au spus că clienții lor care locuiesc și lucrează în Grecia plănuiau să facă recurs.

Avocatul Vassilis Papadopoulos, care reprezintă un spaniol în vârstă de 33 de ani, a calificat decizia „arbitrară și ilegală”.

Susținătorii pro-palestinieni au organizat mai multe proteste în Grecia de când a început războiul Israelului cu Hamas în Gaza în octombrie. În 2019, Grecia a abandonat legislația care interzicea poliției să intre în universități.

Legea Sanctuarului Academic, care a fost introdusă ca urmare a represiunii împotriva unei revolte studențești din 1973 de către junta militară a vremii, a fost concepută pentru a proteja studenții care protestează și care apără libertatea ideilor. Criticii au condamnat abolirea sa ca o reprimare a democrației.

Citește și:

FOTO Protest pro-Palestina la Universitatea din București. Au apărut primele corturi în curtea Facultății de Psihologie: „Nu e nimeni terorist” / Reacția Universității

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro