Sari direct la conținut

Salman Rushdie, critici pentru studenții care protestează pentru „Palestina Liberă”: „Nu prea are loc acolo multă gândire profundă”

HotNews.ro
Salman Rushdie, Foto: Jamie McCarthy / Getty Images / Profimedia Images
Salman Rushdie, Foto: Jamie McCarthy / Getty Images / Profimedia Images

Într-un interviu acordat ziarului german Bild, scriitorul Salman Rushdie i-a luat în colimator pe „progresiștii tineri”. „Nu prea are loc acolo multă gândire profundă”, a spus el.

„Adevărul este că orice persoană normală nu poate fi decât șocată de ceea ce se întâmplă în Gaza în acest moment, de amploarea morților nevinovați”, a declarat Rushdie.

Și adaugă ceea ce îl deranjează: „Dar cred că demonstranții ar putea menționa și Hamas. Pentru că totul a început cu ei. Iar Hamas este o organizație teroristă. Și este ciudat că o organizație studențească tânără și progresistă susține o grupare teroristă fascistă, pentru că, într-un fel, asta fac ei”.

Scriitorul afirmă: „Nu există prea multă gândire profundă în această privință, ci mai ales o reacție emoțională la morții din Gaza. Asta este în regulă. Dar când aceasta coboară în antisemitism și, uneori, chiar în sprijin pentru Hamas, atunci devine problematică.”

Rushdie continuă apoi prin a pune sub semnul întrebării scandarea „Palestina Liberă!”

„Ei cer Palestina liberă – să eliberăm Palestina. Am fost în favoarea unui stat palestinian separat în cea mai mare parte a vieții mele”, a explicat Rushdie.

„Dar dacă ar exista acum un stat palestinian, acesta ar fi condus de Hamas și am avea un stat de tip taliban. Un stat satelit al Iranului. Este asta ceea ce vor să creeze mișcările progresiste ale stângii occidentale?”, a declarat scriitorul pentru Bild.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro