Sari direct la conținut

„Un Iuda”: Instanța slovacă a dezvăluit mobilul bărbatului care l-a împușcat pe Robert Fico

HotNews.ro
Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare asupra lui Robert Fico, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare asupra lui Robert Fico, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Juraj Cintula, bărbatul arestat pentru împușcarea premierului slovac Robert Fico, descrie guvernul acestuia drept un „Iuda” în relațiile cu UE și afirmă că a dorit reluarea asistenței pentru Ucraina, dar că nu a vrut să îl ucidă pe politician, ci doar să îl rănească, relatează Reuters și Politico.

Afirmațiile sunt cuprinse într-un document judiciar publicat de instanța din Slovacia care a dispus arestarea lui Cintula după ce acesta l-a împușcat pe Fico în data de 15 mai într-un atac care a șocat liderii europeni și opinia publică slovacă.

Instanța expune în documentul de 9 pagini motivele pentru care a dispus arestarea bărbatului și conține stenograme ale interogării sale de către polițiști și procurori.

Cintula, în vârstă de 71 de ani, le-a spus anchetatorilor că „nu este de acord cu politicile actualului guvern”, enumerând în acest sens desființarea biroului special anticorupție și „persecutarea angajaților din cultură și mass-media”.

El a spus însă că vrea în principal reluarea asistenței militare pentru Ucraina, oprită de Fico imediat după ce a fost învestit în funcție, și că „privește actualul guvern drept un Iuda față de Uniunea Europeană”, așa că „a decis să acționeze”.

Acestea sunt primele afirmații ale bărbatului care au fost făcute publice, la peste o săptămână după ce l-a împușcat pe Robert Fico. Autoritățile slovace au anunțat miercuri că starea premierului este în sfârșit stabilă, după ce acesta a fost supus mai multor intervenții chirurgicale.

Bărbatul care l-a împușcat pe Fico spune că nu a vrut să îl ucidă

Cintula, un fost agent de pază la un centru comercial, este citat în document ca afirmând că nimeni nu a știut de planul său. În fața anchetatorilor el și-a cerut scuze pentru fapta sa și a declarat că este dispus să își ceară scuze și față de Fico.

Bărbatul l-a împușcat pe Fico de 4 ori, de la o distanță mică, în orașul Handlova din centrul Slovaciei, după o ședință de guvern.

Documentul afirmă că bărbatul a decis luni, 13 mai, să îl rănească pe Fico cu un pistol CZ 75 cu calibrul de 9 milimetri pe care îl deținea legal de peste 30 de ani. El a ajuns în fața clădirii în care a avut loc ședința de guvern în jurul orei 13:45 cu această armă și două rânduri de câte 10 cartușe.

Potrivit anchetatorilor, Cintula a așteptat apoi în fața barierei care bloca accesul în piața în care se află clădirea, alături de alte persoane care voiau să îl vadă pe Fico.

Când Fico s-a apropiat, bărbatul „a țintit intenționat către partea inferioară a trunchiului său” fiindcă „voia să îl rănească și să îi deterioreze sănătate”, potrivit documentului judiciar.

Cintula le-a mai spus anchetatorilor că nu a fost niciodată într-un spital psihiatric și că nici nu a avut probleme de sănătate mintală, arată sursa citată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro