Sari direct la conținut

Un general sudanez de rang înalt afirmă că Rusia a cerut o stație de alimentare cu combustibil la Marea Roșie, oferind la schimb armament

HotNews.ro
Conflictul armat din Khartoum, Sudan, 18 aprilie 2023. Lupte violente au izbucnit între Forțele Armate Sudanese (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF), pe 15 aprilie 2023., Foto: Mohamed Khidir / Xinhua News / Profimedia
Conflictul armat din Khartoum, Sudan, 18 aprilie 2023. Lupte violente au izbucnit între Forțele Armate Sudanese (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF), pe 15 aprilie 2023., Foto: Mohamed Khidir / Xinhua News / Profimedia

Un general sudanez de rang înalt, Yasser al-Atta, a declarat sâmbătă că Rusia a cerut o stație de alimentare cu combustibil la Marea Roșie, oferind în schimb arme și muniții, și că acordurile cu Moscova pe aceste chestiuni vor fi semnate în curând, informează Reuters.

Cele două țări au semnat un acord privind înființarea unei baze navale în timpul președinției fostului lider sudanez Omar Al-Bashir, dar liderii armatei au declarat ulterior că acel plan era în curs de revizuire și că nu s-a materializat niciodată.

Rusia a dezvoltat anterior legături cu gruparea paramilitară „Forțele de Sprijin Rapid” („Rapid Support Forces” – RSF), care este inamicul armatei sudaneze, într-un război care durează deja de un an și despre care diplomații occidentali spun că a avut legături și cu grupul militar privat Wagner din Rusia.

Un emisar rus s-a întâlnit cu comandantul armatei sudaneze, în urmă cu o lună

Pe 29 aprilie, viceministrul rus de externe, Mihail Bogdanov, a vizitat Sudanul, într-un aparent semnal de sprijin pentru armata sudaneză, prinsă în războiul cu forțele paramilitare RSF, scria la acel moment Reuters.

Bogdanov, care este de asemenea reprezentantul special al Rusiei pentru Orientul Mijlociu și Africa, s-a întâlnit cu comandantul armatei sudaneze, Abdel Fattah al-Burhan, în orașul Port Sudan de la Marea Roșie, ce servește drept bază pentru armată și oficiali guvernamentali după ce RSF a preluat mari părți din capitala Khartoum, la începutul conflictului.

Bogdanov a declarat că vizita lui ar putea duce la o cooperare sporită și și-a exprimat sprijinul pentru „legitimitatea existentă în țară reprezentată de Consiliul Suveran”, potrivit unui comunicat de presă al consiliului, care este condus de comandantul al-Burhan.

Reuters notează că a existat o incertitudine în legătură cu alianțele Rusiei în Sudan din cauza legăturilor Moscovei cu comandantul RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut și sub numele de Hemedti. Acesta a vizitat Moscova în ajunul invaziei ruse din Ucraina, în 2022.

În același an, diplomații occidentali de la Khartoum au declarat că grupul paramilitar rus Wagner era implicat în extragerea ilegală de aur în Sudan și era foarte activ în răspândirea de dezinformări. Gruparea Wagner a anunțat anul trecut că nu mai operează în Sudan.

Rusia, care și-a arătat anterior interesul pentru o bază navală pe coasta sudaneză a Mării Roșii, a început livrările de motorină către Sudan la începutul lunii aprilie, potrivit datelor LSEG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro