Sari direct la conținut

Reporteri fără frontiere a depus o nouă plângere împotriva Israelului pentru crime de război

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu în Gaza, Foto: Avi Ohayon/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia
Benjamin Netanyahu în Gaza, Foto: Avi Ohayon/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a anunţat că a depus luni o nouă plângere la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru „crime de război comise de Israel împotriva unor jurnalişti”, informează AFP și Agerpres.

RSF îi cere procurorului CPI „să ancheteze asupra unor crime comise împotriva a cel puţin nouă reporteri palestinieni între 15 decembrie 2023 şi 20 mai 2024”. Comunicatul RSF afirmă că peste 100 de jurnalişti din Gaza au fost „ucişi de armata israeliană”, şi precizează că plângerea este cea de-a treia depusă la CPI în legătură de moartea unor jurnalişti în Gaza, după cele de pe 31 octombrie şi 22 decembrie.

Plângerea de luni se referă la „opt cazuri suplimentare de jurnalişti palestinieni şi un reporter răniţi”, toţi în timp ce îşi exercitau profesia. RSF mai afirmă că are „motive rezonabile de a crede că unii dintre aceşti jurnalişti au fost victimelor unor omoruri intenţionate, iar ceilalţi, ai unor atacuri intenţionate împotriva civililor ale armatei israeliene”.

Procurorul CPI a declarat la începutul lunii ianuarie că în ancheta sa privind crime de război în Gaza sunt incluse crimele împotriva jurnaliştilor.

„Cei care omoară jurnalişti atacă dreptul publicului la informare, cu atât mai vital în perioadă de conflict”, a comentat avocatul RSF, Antoine Bernard, în comunicat.

Peste 100 de jurnaliști au fost uciși în războiul din Fâșia Gaza

Potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, cu sediul la New York, cel puţin 107 jurnalişti şi angajaţi ai unor media au fost ucişi în timpul războiului din Gaza.

Plângerea RSF face referire în special la doi jurnalişti ai postului Al Jazeera, Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya, ucişi de o lovitură împotriva maşinii lor în sudul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană afirmase că „cei doi pilotau drone care prezentau o ameninţare iminentă pentru trupele israeliene” şi îi numise „agenţi terorişti”, acuzaţii respinse de familiile jurnaliştilor şi de Al Jazeera.

CPI va decide asupra emiterii unui mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu

Noua plângere depusă de RSF la Curtea Penală Internațională vine la o săptămână după ce procurorul șef al instanței, Karim Khan, a cerut judecătorilor curții să emită mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de vârf ai Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri (mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif) – liderul Brigăzilor Al Qassem – și Ismail Haniyeh, liderul politic al formațiunii.

Aceștia sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității.

„Resping cu dezgust comparația făcută de procurorul de la Haga între Israelul democratic și criminalii în masă ai Hamas”, a reacționat Netanyahu într-un comunicat de presă.

„Cu ce îndrăzneală compari Hamas care a ucis, ars, măcelărit, decapitat, violat și răpit pe frații și surorile noastre cu soldații IDF (armata israeliană, n.r.), care duc un război corect?”, a adăugat premierul israelian.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro