Sari direct la conținut

„Sunt Joe Biden și nu sunt un infractor”. Cum ar putea specula liderul de la Casa Albă condamnarea lui Trump înainte de alegeri

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia
Joe Biden, Foto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia

Joe Biden nu are niciun interes să îl atace în mod explicit pe Donald Trump și să intre în detaliile cazului penal al acestuia, dar condamnarea de joi îi susține discursul prin care militează pentru apărarea democrației și consolidează imaginea pe care încearcă să o prezinte: aceea a unui om integru, angajat în favoarea decenței în politică, spun experții citați de AFP.

Președintele democrat al SUA și aliații săi nu au exagerat cu reacțiile după condamnarea lui Donald Trump în dosarul plăților pentru cumpărarea tăcerii lui Stormy Daniels.

Reacția echipei sale de campanie, după decizia istorică a justiției împotriva rivalului său republican, a fost foarte sobră și concentrată pe alegerile din noiembrie.

„Am văzut astăzi la New York că nimeni nu este mai presus de lege”, a reacționat un purtător de cuvânt, după decizia juriului. Oficialii campaniei lui Biden nu au intrat însă în detaliile cazului. Și mai mult, au subliniat că decizia finală va fi luată la urne.

„Există o singură modalitate de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: buletinul de vot. Delincvent sau nu, Trump va fi candidatul republican”, a adăugat Michael Tyler într-un comunicat.

Casa Albă a avut grijă să nu comenteze verdictul, pe care Donald Trump îl vede ca fiind punctul culminant al unui proces politic orchestrat de adversarii săi.

„Noi respectăm legea”, a declarat un purtător de cuvânt al administrației lui Joe Biden.

Pentru Biden, echilibrul este important

„Infractor condamnat” este expresia care va fi auzită la nesfârșit în următoarele luni din gura aliaților președintelui democrat.

Verdictul îi permite democratului în vârstă de 81 de ani să spună: „Sunt Joe Biden și nu sunt un infractor”, a observat Rachel Bitecofer, o strategă democrată, citată de AFP.

Dar pentru Biden, echilibrul este important și acest lucru s-a văzut în declarațiile de după decizia juriului.

A spune mai mult ar fi fost în orice caz „puțin complicat” pentru președintele american, deoarece „a vrut să evite să dea impresia că dirijează procedurile judiciare împotriva adversarului său”, inculpat în alte trei dosare penale, a comentat David Karol, politolog la Universitatea din Maryland.

Joi, președintele american nu a vorbit în public de la reședința sa din Delaware, unde și-a petrecut ziua alături de familia sa.

De altfel, 30 mai a fost o dată specială pentru Joe Biden: comemorarea morții fiului său Beau, decedat în 2015 din cauza unui cancer cerebral.

Wendy Schiller, profesoară de științe politice la Universitatea Brown, a subliniat și ea că, începând de săptămâna viitoare, celălalt fiu al președintelui, Hunter Biden, va fi și el în fața instanței, fiind judecat pentru posesie ilegală de armă de foc.

Acest lucru ar trebui să îl descurajeze pe tatăl său să „comenteze cazuri judiciare”, a spus ea.

Cum vor reacționa independenții și moderații?

Până în prezent, sondajele îl arată pe Joe Biden la egalitate cu rivalul său, dar în urma acestuia în cele mai multe state cheie. Cota sa de popularitate este scăzută, vârsta sa este un motiv de îngrijorare și el nu beneficiază din punct de vedere politic de economia relativ sănătoasă.

Dar decizia istorică de joi a tribunalului îi susține discursul prin care militează pentru apărarea democrației și consolidează imaginea pe care încearcă să o prezinte: aceea a unui om integru, angajat în favoarea decenței în politică.

„Întrebarea care se află pe buzele tuturor este: va forța acest lucru mâna independenților și a moderaților pe 5 noiembrie?”, a întrebat Marie-Cécile Naves, expertă în politica din Statele Unite și directoare de cercetare la IRIS (Institut de Relations Internationales et Stratégiques).

Condamnarea lui Donald Trump „ar putea îndepărta alegătorii independenți” de Trump, „dar asta nu înseamnă că ei vor vota pentru Biden. Aceștia ar putea să se abțină”, a subliniat Wendy Schiller.

David Axelrod, un fost strateg al lui Barack Obama, a scris pe X (Twitter) că „strategia corectă pentru Biden ar fi să se concentreze și mai mult pe preocupările cotidiene ale oamenilor”, fără a se opri asupra procedurilor judiciare împotriva rivalului său.

„Contrastul ar fi puternic. Oamenii vor un președinte care să fie interesat de problemele lor, nu de ale sale”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro