Sari direct la conținut

Igor Dodon, liderul pro-rus al opoziţiei de la Chișinău, cere relaţii mai bune cu Rusia şi China. „Moldova este în favoarea păcii, nu se va lăsa târâtă în certuri geopolitice ca Ucraina”

HotNews.ro
Igor Dodon, Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
Igor Dodon, Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Liderul pro-rus al celui mai mare partid de opoziţie din Republica Moldova, Igor Dodon, a cerut relaţii mai bune cu Rusia şi China şi a îndemnat alte grupuri să-şi unească forţele pentru a prezenta un sigur candidat împotriva preşedintei pro-europene Maia Sandu la alegerile prezidenţiale din octombrie, informează sâmbătă Reuters, preluată de Agerpres.

Maia Sandu consideră Rusia drept una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă Republica Moldova şi s-a poziţionat în fruntea eforturilor de aderare la Uniunea Europeană. De altfel, un referendum privind aderarea la UE va avea loc în paralel cu scrutinul prezidenţial, aminteşte Reuters.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, de stânga) şi fost preşedinte al ţării care a fost învins de Maia Sandu în 2020, a declarat că Republica Moldova îşi ignoră aliaţii tradiţionali, iar atitudinea sa pro-europeană riscă să atragă ţara într-un conflict.

„Haideţi să ne întoarcem la un dialog normal cu partenerii noştri – Rusia, China şi alte ţări. Asta ar trebui să facem. Sunt multe de făcut”, a declarat Dodon într-o transmisiune online săptămânală.

Republica Moldova, a spus el, ar trebui să nu mai participe la exerciţii militare cu parteneri străini – precum cele desfăşurate cu forţele americane şi române – sau să menţină un număr mare de rezervişti.

„Toată lumea ar trebui să înţeleagă că R.Moldova este în favoarea păcii şi nu se va lăsa târâtă în certuri geopolitice aşa cum a fost târâtă Ucraina”, a declarat Dodon.

Președinta pro-UE Maia Sandu, favorită în sondaje. Cum se poziționează partidele din opoziție

Maia Sandu consideră că aderarea la UE a Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, este cea mai bună modalitate de a-şi proteja suveranitatea în faţa a ceea ce ea consideră a fi ameninţări ruse.

Un sondaj publicat săptămâna aceasta stabilea sprijinul pentru Sandu la 30%, faţă de 18% pentru Dodon. Sondaje recente sugerează că moldovenii vor sprijini aderarea la UE, aproximativ 60% pronunţându-se în favoarea aderării la blocul comunitar.

Socialiştii şi Partidul Comunist, o formaţiune mai mică, au denunţat referendumul drept un complot pentru a ajuta la realegerea lui Sandu.

Blocul „Victoria” pro-Moscova, având legături cu omul de afaceri moldovean Ilan Şor, în prezent fugar, face campanie sub sloganul „Nu UE”. Dar Şor, care a fost condamnat în lipsă anul trecut la 15 ani de închisoare pentru fraudă, şi susţinătorii săi nu au arătat nicio înclinaţie să-şi unească forţele cu socialiştii şi comuniştii.

Dodon a cerut forţelor de opoziţie să vină cu un „candidat comun demn, capabil să o învingă pe Sandu într-un al doilea tur de scrutin”, şi a sugerat candidatura lui Alexandru Stoianoglo, fost procuror şef.

Stoianoglo a fost demis din funcţie pentru că şi-ar fi depăşit autoritatea şi pentru că nu a deschis cazuri anticorupţie împotriva unor magnaţi de afaceri proeminenţi, aminteşte Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro