Sari direct la conținut

Egiptul respinge prezența israeliană la punctul de trecere a frontierei Rafah: „Este dificil să continue să opereze fără o administrație palestiniană”

HotNews.ro
Rafah, un oraș sub asalt , Foto: Eyad BABA / AFP / Profimedia
Rafah, un oraș sub asalt , Foto: Eyad BABA / AFP / Profimedia

Punctul de trecere al frontierei Rafah, la granița dintre Egipt și Gaza, nu poate opera în situația actuală cu prezența armatei israeliene care a preluat controlul în mai, a transmis luni ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, potrivit Reuters.

„Este dificil pentru trecerea de frontieră Rafah să continue să opereze fără o administrație palestiniană”, a transmis oficialul egiptean în timpul unei declarații de presă comună susținută la Madrid alături de omologul spaniol.

Israelul a preluat punctul de frontieră de pe partea Gazei în mai în timpul ofensivei asupra Rafah din sudul enclavei, provocând furia Egiptului care a amenințat că va opri colaborarea cu Israelul privind furnizarea de ajutor crucial în fâșie și privind evacuările.

Duminică, SUA, Israelul și Egiptul au finalizat o rundă de negocieri la Cairo care s-a încheiat cu solicitarea fermă a Egiptului ca israelienii să se retragă de pe partea palestiniană a frontierei Rafah.

O sursă in serviciile de securitate egiptene a declarat că întâlnirea de duminică a fost pozitivă în ciuda faptului că nu a existat un acord pentru redeschiderea frontierei. Delegația egipteană de la întâlnire a precizat că va permite accesul unor monitori europeni pentru a supraveghea operațiunea, dacă partea palestiniană este de acord să continue munca.

În timp ce a facilitat accesul prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalon, în urmă cu o săptămână, redeschiderea Rafah este crucială, spun agențiile umanitare, pentru a împiedica foametea în Gaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro