Sari direct la conținut

Nigel Farage, campionul Brexitului, s-a „răzgândit” și va candida la alegerile legislative din Marea Britanie, într-o lovitură dată premierului Sunak

HotNews.ro
Nigel Farage părăsește Glaziers Hall, din centrul Londrei, după ce a anunțat că va candida la alegerile din Clacton și îl va înlocui pe Richard Tice ca lider al Reform UK, 3 iunie 2024, Foto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nigel Farage părăsește Glaziers Hall, din centrul Londrei, după ce a anunțat că va candida la alegerile din Clacton și îl va înlocui pe Richard Tice ca lider al Reform UK, 3 iunie 2024, Foto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nigel Farage, politician care a militat puternic pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat luni că va candida la alegerile legislative de luna viitoare, din partea Partidului Reformei (Reform UK), o formațiune naționalistă ce continuă să adune puncte în sondaje, în ceea ce reprezintă o lovitură majoră la adresa premierului conservator Rishi Sunak, scriu Reuters și AFP.

Deşi afirmase în urmă cu zece zile că nu va candida la alegeri, Farage – figură a extremei drepte britanice – a spus în cadrul unei conferinţe de presă că s-a „răzgândit”.

„Voi fi candidat” în circumscripţia Clacton (din sud-estul Angliei), a declarat el, adăugând că va prelua, de asemenea, şefia partidului anti-imigraţie şi anti-politici climatice Reform UK.

„Există o respingere a clasei politice în ţară la un nivel nemaiîntâlnit în vremurile moderne”, a spus Nigel Farage, în vârstă de 60 de ani, care a încercat deja de şapte ori să fie ales deputat, fără succes însă, notează Agerpres.

„Nu pot dezamăgi aceste milioane de persoane”, a adăugat politicianul britanic, spunând că a fost abordat de numeroşi oameni în ţară care i-au cerut să candideze.

Reform UK, cotat cu 15% din intențiile din vot

Nigel Farage a devenit cunoscut în 2016 în timpul referendumului privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, vot în cadrul căruia a condus o campanie acerbă.

Fostul europarlamentar controversat este în prezent gazda unei emisiuni la postul de televiziune conservator GB News, care îi conferă o anumita popularitate în rândul electoratului conservator.

Cel mai recent sondaj YouGov arată că partidul lui Farage, Reform UK, este în prezent creditat cu 15% intenţiile de vot, la doar cinci puncte în urma conservatorilor şi cu mult înaintea liberal-democraţilor, a treia forţă politică tradiţională din ţară.

În condiţiile în care laburiştii se află pe primul loc în intenţiile de vot cu o lună înainte de alegeri, Nigel Farage a dat asigurări că vrea să atragă „milioane de alegători” pentru a se asigura că Partidul Laburist va câştiga cu un avans „mult mai mic” decât anticipează sondajele.

Un lider carismatic, al cărui discurs dezbină electoratul, Farage a făcut anterior comentarii pe care adversarii săi politici le-au catalogat ca fiind rasiste. În timpul campaniei pentru Brexit, Farage a apărut în fața unui afiș care arăta cozi de migranți sub sloganul „Breaking Point”, iar luna trecută a declarat că musulmanii nu împărtășesc valorile britanice, mai scrie Reuters.

La ultimele alegeri generale, din 2019, partidul lui Farage a decis să nu conteste locurile deținute de conservatori, conduși atunci de Boris Johnson, pentru a evita divizarea votului pro-Brexit.

Sub presiune, Sunak a încercat deja să-i mobilizeze pe alegătorii tentați să voteze pentru Reform UK, cu politici precum reducerea impozitelor pentru pensionari, reintroducerea serviciului militar național obligatoriu, intenția de a-i trimite în Rwanda pe solicitanții care solicită ilegal azil sau promisiunea de a defini clar sexul pe baza criteriului biologic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro