Putin amenință că va livra arme unor țări terțe pentru a lovi interesele occidentale
Președintele rus Vladimir Putin a amenințat miercuri că va livra arme unor țări terțe care ar putea lovi interesele occidentale, dacă Occidentul va permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele sale cu rază lungă de acțiune, potrivit AFP.
„Dacă cineva consideră că este posibil să livreze astfel de arme în zona de luptă pentru a lovi teritoriul nostru (…) de ce nu am avea dreptul să livrăm armele noastre de același tip în regiuni ale lumii unde vor fi lovite instalațiile sensibile ale țărilor care acționează astfel împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu agențiile de presă, printre care AFP.
Putin nu a vrut însă să spună la ce țări se găndește cînd face asemenea afirmații.
Unele țări NATO, precum Italia, se opun în continuare utilizării armelor lor pe teritoriul rusesc, în special a rachetelor cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie, temându-se de o escaladare a conflictului.
Militari occidentali „se află deja în Ucraina și suferă pierderi acolo”
Președintele rus a reafirmat, de asemenea, că instructorii militari occidentali „se află deja în Ucraina și suferă pierderi acolo”. Pierderi despre care „Statele Unite și statele europene preferă să păstreze tăcerea”, potrivit acestuia.
Franța a anunțat recent că ia în considerare trimiterea de instructori militari în Ucraina pentru a accelera pregătirea soldaților ucraineni și formarea unei coaliții europene în acest scop.
Săptămâna trecută, președintele rus a declarat că instructorii occidentali se află în Ucraina „sub masca unor mercenari”.
Alte țări, inclusiv Statele Unite, au exclus trimiterea de instructori. Niciun stat nu a menționat prezența militarilor săi în Ucraina.
În timpul acestei discuții, care a durat aproximativ trei ore și pentru care a început cu câteva ore întârziere față de program, Putin și-a reiterat argumentele potrivit cărora Rusia este pregătită să se așeze la masa negocierilor și că cea mai bună modalitate de a opri războiul este ca Occidentul „să înceteze să mai furnizeze arme” Ucrainei.
„Furnizarea de arme într-o zonă de conflict este întotdeauna un lucru rău. Mai ales atunci când furnizorii nu doar furnizează arme, ci le și controlează. Aceasta este o măsură foarte gravă și foarte periculoasă”, a continuat el, refuzând să considere ofensiva sa din 2022 februarie ca fiind factorul central al conflictului.