Sari direct la conținut

Joe Biden avertizează, la Paris, că Putin „nu se va opri la Ucraina” și că întreaga Europă „va fi amenințată”

HotNews.ro
Președintele american Joe Biden este întâmpinat de președintele francez Emmanuel Macron, la Palatul Elysee, înaintea întâlnirii lor de la Paris, Franța, 8 iunie 2024. , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Președintele american Joe Biden este întâmpinat de președintele francez Emmanuel Macron, la Palatul Elysee, înaintea întâlnirii lor de la Paris, Franța, 8 iunie 2024. , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele american Joe Biden a promis sâmbătă continuarea sprijinului oferit de Washington pentru Kiev în lupta împotriva invaziei ruse, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri” la Ucraina, scrie AFP.

„Putin nu se va opri la Ucraina”, a declarat Biden, alături de președintele francez Emmanuel Macron, într-o conferință de presă, după ce au discutat la Paris.

„Toată Europa va fi amenințată, nu vom lăsa să se întâmple asta”, a spus Biden în fața jurnaliștilor, în timpul vizitei sale de stat în Franța.

„Statele Unite stau puternic alături de Ucraina. O spun din nou, nu-i vom întoarce spatele”, a adăugat liderul american.

Atât Biden, cât și Macron s-au întâlnit vineri la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, promițând sprijin pentru cauza ucraineană.

Președintele american, în vârstă de 81 de ani, se află în Franța de miercuri și a luat parte la evenimentele din această săptămână care marchează împlinirea a 80 de ani de la debarcările din Ziua Z, din Normandia, care au schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vineri, Biden a avertizat asupra necesității apărării democrației americane și a făcut o paralelă între cel de-al Doilea Război Mondial și invazia Rusiei din Ucraina.

Biden urmează să se confrunte cu rivalul și predecesorul său republican Donald Trump la sfârșitul acestui an, în cadrul alegerilor prezidențiale care, potrivit comentatorilor, vor supune democrația americană unui test important.

Trump a semnalat, de asemenea, lipsa lui de interes față de organizațiile internaționale, inclusiv față de NATO.

„Am arătat din nou lumii puterea aliaților și ceea ce putem realiza atunci când stăm împreună”, a declarat Biden vineri.

Macron salută „loialitatea” lui Joe Biden față de europeni

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat sâmbătă „loialitatea” lui Joe Biden, „un partener care iubeşte şi respectă europenii”.

„Vă mulţumesc că sunteţi preşedintele primei puteri mondiale” şi că „faceţi acest lucru cu claritatea şi loialitatea unui partener care iubeşte şi respectă europenii”, a declarat Macron, lăudând voinţa lui Biden de a fi „cel care vrea să construiască aceste acorduri, din Ucraina până în Orientul Mijlociu”, potrivit Agerpres.

Alături de liderul american, Macron a precizat că Franţa şi SUA „sunt hotărâte să exercite presiunile necesare” asupra Iranului, care duce „o strategie de escaladare pe toate direcţiile”.

„În ceea ce priveşte Iranul, constatăm acelaşi lucru, cel privind o strategie de escaladare pe toate direcţiile, fie că este vorba de atacuri fără precedent împotriva Israelului (pe 13 aprilie), manevre de destabilizare regională sau, desigur, programul nuclear iranian”, a subliniat preşedintele francez în timpul declaraţiilor de presă de la Palatul Elysee.

„Ţările noastre două sunt hotărâte să exercite presiunile necesare pentru a stăvili această tendinţă”, a dat asigurări Macron.

Citiți și:

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro