Sari direct la conținut

Alegeri Europarlamentare 2024 Slovacia. Surpriză: opoziția pro-europeană câștigă în fața partidului lui Fico, la o lună după tentativa de asasinat

HotNews.ro
Robert Fico, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Robert Fico, Foto: AFP / AFP / Profimedia

​Primele rezultate neoficiale ale alegerilor europarlamentare de sâmbătă din Slovacia arată că gruparea de opoziție Slovacia Progresistă a depășit partidul de guvernământ Smer, scriu publicațiile locale Aktuality și Denník N. Rezultatele oficiale vor fi difuzate la sfârșitul serii, după închiderea urnelor în celelalte state membre UE.

Potrivit rezultatelor publicate de presa de la Bratislava, partidul Slovacia Progresistă a obținut 27,8% și va avea șase eurodeputați în Parlamentul European. Smer, partidul populist al premierului Robert Fico, a adunat 24,8% și va avea cinci eurodeputați, scrie Aktuality.

Majoritatea sondajelor publicate înainte de alegeri creditau Smer cu o victorie în fața opoziției.

Un rezultat bun a fost obținut de formațiunea de extremă-dreapta Republika, care a adunat 12,5% și va avea doi eurodeputați. Mișcarea Creștin-Democrată și partenerul de coaliție al Smer din guvernul de la Bratislava, Hlas, au obținut câte 7% și vor avea câte un europarlamentar.

Trebuie menționat că acest rezultate sunt neoficiale și că cifrele oficiale vor fi anunțate de Biroul de Statistică după ora 23.00.

Prezența la vot a depășit 34%, potrivit Aktuality. Până în prezent, aceasta este cea mai mare prezență la vot din punct de vedere istoric la alegerile pentru Parlamentul European în Slovacia.

În 2019, la vot au mers puțin peste 22% dintre oamenii cu drept de vot.

O campanie sub tensiune

Recentul atentat împotriva premierului Robert Fico a părut să cântărească destul de mult în campania pentru alegerile europene, determinând o creștere a securității și, cel puțin potrivit sondajelor, o consolidare a sprijinului pentru tabăra sa pro-Putin, într-un climat deja tensionat din cauza războiului din Ucraina, scria AFP înainte de vot.

Rănit pe 15 mai de patru gloanțe trase de la mică distanță, șeful guvernului populist slovac a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apărea în spital, sprijinit într-o cârjă, introducând buletinul de vot într-o urnă.

Într-o țară sfâșiată de diviziunile dintre un guvern pro-Kremlin și o opoziție pro-occidentală, Fico a profitat de ocazie pentru a acuza din nou Occidentul că ațâță tensiunile cu Rusia.

El a criticat țările occidentale „pentru că permit Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a ataca ținte de pe teritoriul rusesc” și și-a reiterat promisiunea de a „nu implica Slovacia în astfel de aventuri militare”.

Fico a încercat să profite de atmosfera de teamă

În încercarea de a capitaliza de pe urma tentativei de asasinat, Smer a folosit sloganul electoral: „Pentru Robert Fico, pentru Slovacia”.

„Politicienii Smer-SD au reușit să folosească și să abuzeze de emoția fricii”, a declarat Tomas Koziak, analist politic la Universitatea de Afaceri Internaționale ISM, pentru AFP.

În primul său mesaj video după atac, publicat cu trei zile înainte de alegeri, Fico și-a acuzat adversarii că s-ar afla în spatele atacului, al cărui autor ar fi fost, în cuvintele sale, un simplu „mesager al răului și al urii politice” alimentate de opoziție.

Un aliat apropiat al lui Fico, recent ales președinte al Slovaciei, Peter Pellegrini, și-a expus și el viziunea asupra obiectivelor pe care Uniunea Europeană ar trebui să le adopte de acum înainte.

„Va trebui să vorbească despre o nouă politică de apărare sau despre modul în care va opri prăbușirea industriei, economiei și competitivității sale pentru a reveni în primele zone economice ale lumii”, a declarat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro