Sari direct la conținut

Toți împotriva lui Macron. Gata de victorie, extremiștii francezi vor să se unească și invită și conservatorii în alianță, înainte de alegeri

HotNews.ro
Marine Le Pen, Foto: Adnan Farzat/NurPhoto/Shutterstock / Shutterstock Editorial / Profimedia
Marine Le Pen, Foto: Adnan Farzat/NurPhoto/Shutterstock / Shutterstock Editorial / Profimedia

Partidele politice franceze se grăbeau deja, marți, să găsească potențiale noi alianțe înaintea alegerilor anticipate pe care partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen are șanse să le câștige, potrivit sondajelor de opinie, scriu Reuters și Politico. Emmanuel Macron a declanșat anticipatele duminică, după înfrângerea de la europarlamentare.

Partidul francez Adunarea Națională (RN) face eforturi în aceste momente pentru a construi o alianță cu scopul de a intra la guvernare, în condițiile în care primul sondaj de opinie înainte de legislativele anticipate convocate duminică de Emmanuel Macron arată că gruparea de extremă dreapta va obține o victorie majoră.

Luni, Marine Le Pen, Jordan Bardella, liderul oficial al RN, și Marion Maréchal Le Pen, nepoata lui Marine și principala candidată a partidului extremist Reconquête, al publicistului Eric Zemmour, s-au întâlnit pentru a discuta o astfel de alianță.

Deși Reconquête este mult mai mic decât RN și duminică a depășit cu puțin pragul de 5% necesar pentru alegerea europarlamentarilor, susținătorii săi ar putea fi decisivi într-o competiție națională strânsă.

Marion Maréchal a început să facă apel la o astfel de alianță imediat după afișarea rezultatelor, duminică. Este neclar dacă alianța va fi formată deocamdată. După discuția de luni, Marine Le Pen a vorbit despre necesitatea construirii unei majorități, dar nu a spus dacă discuțiile cu nepoata sa au mers bine.

Una dintre probleme este cea a liderului Zemmour, publicistul francez care conduce partidul, despre care presa scrie că s-ar opune unei astfel de alianțe, cel puțin în acest moment. Zemmour nu a participat la întâlnirea de luni și a declarat marți că îi va cere lui Marion Marechal să explice ce anume dorește să obțină.

Liderul conservatorilor ar fi dispus la unele alianțe cu extremiștii

RN s-a declarat dispus să discute și cu Republicanii (LR), partidul conservator din parlamentul francez, pentru a construi alianța împotriva lui Macron.

Președintele RN, Jordan Bardella, care a declarat deja că încearcă să racoleze membri LR și că i-ar putea susține pe unii în alegeri, a făcut un apel deschis în acest sens.

„Fac apel la Republicanii să nu mai fie cârja politică a lui Emmanuel Macron”, a declarat el la radio RTL. „Dacă aveți convingeri, dacă vă iubiți țara, veniți și lucrați alături de noi”, a spus el.

Și Marine Le Pen a precizat că RN ar fi dispus să se abțină de la a prezenta candidați împotriva conservatorilor, dacă aceștia ar ajunge la un acord cu formațiunea sa.

Cotidianul Le Figaro a scris că Ciotti este chiar deschis la alianțe locale cu RN în anumite circumscripții – ceea ce unii din partid au spus imediat că este exclus.

„Este de neconceput pentru mine (și pentru mulți deputați LR) că ar putea exista cel mai mic acord, cea mai mică alianță, chiar și locală, sau personală, cu RN”, a declarat pentru Reuters Philippe Gosselin, un deputat LR.

Evident, conservatorii au fost curtați și de formațiunea centristă a lui Macron. Edouard Philippe, un fost prim-ministru al lui Macron, a făcut apel la forțele moderate, de la socialiști la conservatori, să se unească.

„Trebuie să acceptăm ideea că trebuie să lucrăm cu alții”, a declarat Philippe la radio RTL. „Haideți să construim împreună ceva în interesul țării”, a spus el.

Dar un consens vechi de zeci de ani în cadrul establishmentului politic francez de a-și uni forțele pentru a ține extrema dreaptă departe de putere pare acum tot mai fragil.

„Niciodată cu noi!”, a declarat pe platforma X Eric Ciotti, șeful partidului conservator, răspunzând apelului lui Philippe.

Reunirea stângii

Stânga a promis și ea să strângă rândurile, după ce formațiunile s-au despărțit la europarlamentare.

Într-un comunicat comun dat publicității la sfârșitul zilei de luni, socialiștii, Verzii și partidele stângii mai dure LFI (Franța Nesupusă) și comunist au promis să „prezinte o alternativă la (președintele) Emmanuel Macron și să lupte împotriva proiectului rasist al extremei drepte”.

„Există momente în istorie pe care nu ai dreptul să le ratezi. Trebuie să existe o acțiune, un electroșoc, iar un prim pas va fi această uniune”, a declarat senatorul Verzilor Yannick Jadot la radio France Inter.

Deși rezultatul scrutinului este greu de prezis, o victorie a stângii nu pare probabilă, scrie Reuters. Deputații partidelor de stânga ar putea totuși spera să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește persoana care va fi numită prim-ministru.

Avertismentul Moody

RN solicită politici economice protecționiste și o reducere radicală a imigrației, precum și măsuri împotriva migranților deja sosiți în Franța.

De asemenea, a propus creșterea cheltuielilor publice, în ciuda nivelului deja semnificativ al datoriei franceze, amenințând să crească și mai mult costurile de finanțare ale băncilor.

Agenția de rating Moody’s a declarat că alegerile ar putea afecta ratingul de credit al țării, afirmând că instabilitatea politică „reprezintă un risc de credit, având în vedere situația fiscală dificilă pe care o va moșteni următorul guvern”.

În acest context, ministrul de finanțe, Bruno Le Maire, a făcut apel la liderii de afaceri să contribuie la campania împotriva extremei drepte.

„Fac apel la lumea afacerilor, fac apel la liderii de afaceri, la artizani, la comercianți, la cei care desfășoară activități independente”, a declarat Le Maire la televiziunea BFM.

„Oamenii trebuie să se murdărească pe mâini, sunt cele mai importante alegeri din 1958 încoace”, a spus el, referindu-se la începutul celei de-a cincea republici, considerată a fi punctul de plecare al politicii franceze moderne.

Victorie majoră, dar fără majoritate

Partidul extremist și eurosceptic al lui Marine Le Pen, Adunarea Națională (RN), ar obține între 235 și 265 de locuri în Adunarea Națională, un salt uriaș de la cele 88 de locuri pe care le deține în prezent, dar mai puțin decât cele 289 necesare pentru o majoritate absolută, a arătat un sondaj realizat de Toluna Harris Interactive pentru Challenges, M6 și RTL.

Alianța centristă a lui Macron și-ar vedea numărul de parlamentari posibil înjumătățit, de la 250 la 125-155, mai arată sondajul de luni. Partidele de stânga ar putea controla împreună între 115 și 145 de locuri, deși fiecare partid ar putea candida pe cont propriu.

Nu există nicio certitudine că RN ar putea conduce guvernul, singur sau într-o alianță cu alții. Alte scenarii includ o coaliție largă a partidelor tradiționale sau un parlament fără majoritate.

Chiar dacă RN ar obține o majoritate în parlamentul francez, Macron ar rămâne președinte pentru încă trei ani și ar fi în continuare responsabil de apărare și de politica externă.

El ar pierde însă controlul asupra agendei interne, inclusiv asupra politicii economice, securității, imigrației și finanțelor, ceea ce ar avea, la rândul său, un impact asupra altor politici, cum ar fi ajutorul acordat Ucrainei, deoarece ar avea nevoie de sprijinul parlamentului pentru a finanța orice sprijin ca parte a bugetului Franței.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro