Sari direct la conținut

În Europa, cazurile de dengue și boli răspândite de țânțari înregistrează o „creștere semnificativă”

HotNews.ro
Infecția cu virusul West Nile este o boală transmisă de țânțari, Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia
Infecția cu virusul West Nile este o boală transmisă de țânțari, Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), „schimbările climatice creează condiții mai favorabile răspândirii țânțarilor în zone neatinse anterior și astfel aceștia să infecteze mai mulți oameni”, scrie Le Monde, citat de Rador Radio România.

Cazurile de febră dengue și alte boli legate de țânțari sunt în creștere în Europa, a avertizat marți (11 iunie) agenția de sănătate a Uniunii Europene (UE). În 2023, în Uniunea Europeană au fost înregistrate 130 de cazuri de dengue autohtonă plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia – state membre ale Spațiului Economic European (SEE) – față de 71 în 2022.

Este vorba despre o „creștere semnificativă” față de 2010-2021, perioadă în care au fost înregistrate 73 de cazuri, relatează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) într-un comunicat. În plus, numărul cazurilor importate a crescut, de asemenea, la 1.572 în 2022 și la 4.900 în 2023, cel mai ridicat nivel de la începutul supravegherii europene în 2008.

„Europa constată deja că schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru răspândirea țânțarilor invazivi în zone neatinse anterior și astfel mai mulți oameni să fie infectați cu boli precum dengue”, a semnalat Andrea Ammon, directorul ECDC.

În ceea ce privește virusul West Nile, în 2023 au fost înregistrate 713 cazuri indigene în 123 de regiuni din nouă țări UE, cu 67 de decese. Deși este vorba despre o scădere față de cele 1.133 de cazuri din 2022, numărul de regiuni afectate este cel mai mare din 2018.

Țânțarul responsabil de răspândirea virusului West Nile, Culex pipiens, este originar din Europa și prezent în întreaga UE/SEE, potrivit ECDC. Țânțarul Aedes albopictus (țânțarul tigru), cunoscut pentru transmiterea virusurilor dengue, chikungunya și Zika, „se răspândește mai departe la nord, est și vest în Europa, iar acum are populații în 13 țări UE/SEE”, a raportat ECDC.

Specia Aedes aegypti, responsabilă de răspândirea febrei galbene, dengue, chikungunya și Zika, s-a stabilit recent în Cipru și în mai multe regiuni periferice ale UE, cum ar fi Madeira și insulele franceze din Caraibe. „Se anticipează pe scară largă că schimbările climatice vor avea un impact semnificativ asupra răspândirii bolilor transmise de țânțari în Europa, de exemplu prin crearea unor condiții de mediu favorabile înființării și creșterii populațiilor de țânțar”, subliniază ECDC.

Agenția spune că măsurile coordonate de control, cum ar fi plasele de pat, insecticidele și pulverizarea cu insecticide reziduale de uz casnic, sunt esențiale pentru a controla aceste boli. Îndepărtarea apei stagnante din balcoane și grădini și protejarea personală sunt, de asemenea, măsuri esențiale, adaugă ECDC.

INTERVIURILE HotNews.ro