Sari direct la conținut

China își promovează modelul autoritar la nivel mondial prin cursuri de formare pentru oficialii străini (raport)

HotNews.ro
Xi Jinping, Foto: Jeffrey Blackler / Alamy / Profimedia Images
Xi Jinping, Foto: Jeffrey Blackler / Alamy / Profimedia Images

China promovează virtuţile sistemului său politic autoritar prin seminarii şi cursuri de formare pentru funcţionari din ţările africane şi America Latină, conform unui influent think tank american, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Consiliul Atlantic, o organizaţie de politică externă cu sediul în SUA, a detaliat într-un raport publicat joi eforturile Beijingului de a promova sistemul şi viziunea partidului unic al preşedintelui Xi Jinping la nivel global.

„Cea mai directă metodă pentru Beijing de a-şi promova sistemul autoritar este de a le oferi oficialilor străini programe de formare în practicile de guvernare chineze”, a transmis Consiliul Atlantic.

Aceste seminarii vizează în special ţările din Africa şi America Latină, partenere ale „Noilor Drumuri ale Mătăsii”.

China a lansat iniţiativa această iniţiativă sub denumirea „Centura și drumul” în 2013 pentru a construi infrastructură şi a dezvolta legături maritime, rutiere şi feroviare între continente, în special în ţările în curs de dezvoltare. Proiectul este un pilon central al strategiei preşedintelui Xi Jinping de a spori influenţa ţării sale în străinătate.

China își promovează modelul autoritar oficialilor din restul lumii

Cursurile de instruire organizate de Beijing „prezintă aspectele modelului său autoritar ca fiind inima succesului unui model de dezvoltare pe care alţii îl pot imita”, spune Consiliul Atlantic pe baza documentelor oficiale.

Un seminar organizat în iunie 2021 a avut ca scop „prezentarea gândirii preşedintelui Xi Jinping privind guvernarea naţională, sistemul politic al Chinei, viaţa politică şi procesele decizionale pentru măsuri esenţiale”, conform titlului unuia dintre aceste documente.

Un alt training, destinat funcţionarilor din ţările africane responsabili cu planificarea urbană, s-a axat pe vastul sistem de supraveghere desfăşurat în China, cunoscut sub numele de „securitate publică prin tehnologia informaţiei”, care include camere de supraveghere şi recunoaştere facială.

China este „angajată într-un efort concertat de promovare a guvernării autoritare” în ţările în curs de dezvoltare, scrie Consiliul Atlantic. Contactat de AFP, Ministerul chinez al Afacerilor Externe nu a reacţionat imediat.

INTERVIURILE HotNews.ro