Sari direct la conținut

China a condamnat-o la închisoare pe jurnalista care a încercat să pornească o mișcare #MeToo în țară

HotNews.ro
China a condamnat-o la închisoare pe jurnalista care a încercat să pornească o mișcare #MeToo în țară
O activista a miscarii #MeToo in China (FOTO: Noel Celis / AFP / Profimedia)

Sophia Huang Xueqin, jurnalista chineză care a încercat să lanseze mişcarea #MeToo în ţara sa, a fost condamnată vineri la cinci ani de închisoare pentru „incitare la subminarea autorităţii statului”, a anunţat colectivul care o susţine, relatează AFP și Agerpres.

Huang Xueqin a fost urmărită penal în oraşul Canton (sud), în acelaşi timp cu activistul sindical Wang Jianbing, care a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare din acelaşi motiv, potrivit colectivului. Cei doi se află în detenţie din 2021.

Sophia Huang Xueqin şi-a anunţat intenţia de a face apel, în timp ce Wang Jianbing nu a făcut încă niciun anunţ, a precizat colectivul pe reţeaua X, fosta Twitter.

După apariţia mişcării #MeToo, Sophia Huang Xueqin a făcut cunoscut pe reţelele sociale că a fost hărţuită sexual pe când lucra ca tânără jurnalistă la o agenţie de presă chineză.

La audierea din septembrie 2023, procurorul municipal a acuzat-o pe jurnalistă că a „urmărit şi organizat o pregătire” online privind acţiuni non-violente, iar pe activist că a „publicat sau republicat declaraţii false” cu scopul de a submina autoritatea statului, potrivit grupului de sprijin.

Activiștii chinezi, acuzați că au încurajat oamenii să își exprime nemulțumirea față de puterea statului

Ei au fost, de asemenea, acuzaţi că au „organizat întâlniri regulate la Canton” în acelaşi scop, potrivit aceleiaşi surse.

Jurnalista chineză a fost acuzată că „a publicat articole şi discursuri distorsionate şi provocatoare care atacă guvernul naţional pe reţelele de socializare” şi că „a adunat organizatori din străinătate pentru a participa la pregătiri online privind acţiuni non-violente”.

Procuratura l-a acuzat pe Wang Jianbing că a publicat „articole şi discursuri eronate care atacă sistemul politic şi guvernul chinez” şi că s-a alăturat „grupurilor (subversive) online din străinătate”, între care unul care comemorează represiunea sângeroasă a protestelor din Piaţa Tiananmen din 1989, potrivit rechizitoriului.

Cei doi activişti chinezi au fost, de asemenea, acuzaţi că au organizat întâlniri începând din noiembrie 2020 la Canton, unde au „încurajat participanţii să-şi demonstreze nemulţumirea faţă de puterea chineză sub pretextul de discutării problemelor sociale”.

Te-ar putea interesa și:

INTERVIURILE HotNews.ro