​Un pictor spaniol necunoscut la el în țară realiza acum aproape 170 de ani un portret al faimoasei împărătese Sissi a Austriei, iar acest tablou a avut un drum neașteptat și complicat, până în România, și apoi în Moldova. Povestea este relatată într-un articol publicat de ziarul spaniol El Pais și semnat de Raul Sanchez Costa, care este și colaborator HotNews.ro.

Tabloul imparatesei Sissi, expus la ChisinauFoto: Raul Sanchez Costa

Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova a prezentat acum șapte ani un tablou restaurat ce o înfățișa pe împărăteasa Sissi a Austriei (1837-1898), un personaj faimos în a doua parte a secolului XIX. Pictura se afla din 1945 într-o pivniță a muzeului de la Chișinău, dar se știau puține despre cum a ajuns acolo și despre autorul ei. Complicatul drum al acestei picturi are puternice legături cu România.

Tabloul este, se pare, opera lui Federico Ruiz, pictor și desenator spaniol care s-a născut la Madrid în 1837 și care a murit tânăr, la 31 de ani. Nu se știu detalii despre împrejurările în care acest artist a putut picta tabloul și sunt istorici de artă care spun că nu el ar fi autorul. Nu se știe ce s-a întâmplat cu tabloul în primele decenii de după crearea lui și nici cum a ajuns așa de departe de Spania, în cealaltă parte a Europei.

Despre drumul tabloului în secolul XX știm ceva mai multe. A aparținut lui Carol și Therese Flamman, un cuplu de evrei români care a donat pictura în 1941 Muzeului Etnografic de la Rădăuți, care fusese înființat în 1934 de acești oameni iubitori de cultură.

Acest muzeu de la Rădăuți a ajuns să aibă în 1943 peste 10.000 de piese de artă, însă totul s-a năruit după ce sovieticii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au jefuit și acest loc.

Imensul patrimoniu de artă ce se găsea la Rădăuți a fost împachetat în iarna lui 1944 și transportat în patru vagoane ale unui tren, într-o parte necunoscută a marelui imperiu sovietic. Unele opere au ajuns la Chișinău (pe atunci în RSS Moldovenească), iar altele și mai departe.