Sari direct la conținut

Neptun la "opoziţie", marţi, însă planeta va fi vizibilă doar cu instrumente optice

HotNews.ro
Neptun, Foto: YouTube
Neptun, Foto: YouTube

Neptun se va afla, marţi, la „opoziţie”, respectiv în partea opusă Soarelui văzută de pe Pământ, însă cea mai îndepărtată planetă din Sistemul Solar va fi vizibilă doar cu ajutorul unor instrumente optice şi a unei hărţi a cerului, potrivit earthsky.org, scrie Mediafax.

Pe 9 septembrie, Terra se va afla în cel mai apropiat punct de Neptun pentru anul acesta iar, o zi mai târziu, cea mai îndepărtată planetă din Sistemul Solar se va afla la „opoziţie”, adică la 180 de grade de Soare, privind de pe Pământ.

Cu alte cuvinte, pe 10 septembrie, Terra trece mai mult sau mai puţin între Neptun şi Soare, aşa cum se întâmplă în fiecare an.

În prezent, Neptun se află la o distanţă de aproximativ 4,3 miliarde de kilometri. Pentru oricare altă planetă din Sistemul Solar, „opoziţia” este un eveniment special, pentru că atunci respectivele corpuri cereşti strălucesc cel mai tare, privind de pe Terra. Neptun, însă, chiar şi la „opoziţie”, are o lumină foarte slabă.

Planeta are o strălucire de cinci ori mai mică decât steaua cu cea mai slabă lumină care poate fi observată pe cer noaptea. Acesta este motivul pentru care este nevoie de un binoclu şi o hartă detaliată a cerului pentru a putea observa planeta Neptun, aflată în prezent în faţa constelaţiei Aquarius, în imediata vecinătate a stelei Phi Aquarii.

Phi Aquarii, deși cu o lumină palidă, este vizibilă noaptea cu ochiul liber. Pe 13 septembrie, Luna se va muta la sud de Neptun, iar amatorii trebuie să aștepte a doua jumătate a lunii septembrie pentru a putea observa planeta albăstruie pe cerul întunecat.

Neptun și Phi Aquarii se văd atât de apropiate pe cer în prezent încât ambele vor apărea în același câmp al unui binoclu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro