Oile care mănâncă alge marine ar putea fi cheia pentru a reduce emisiile de metan
Oile din insula scoțiană Nord Ronaldsay au o dietă unică, pentru că aceasta constă în principal din alge de mare. Asta i-a încântat pe oamenii de știință. De ce? Pentru o astfel de dietă ar putea reduce emisiile de metan, relatează EuroNews.
Nord Ronaldsay, cea mai îndepărtată insulă din arhipelagul Orkney, are po lungime de doar un pic peste 5 kilometri. Un sistemul de ziduri ține oile departe de drumuri și câmpuri.
La începutul secolului al XIX-lea, fermierii insulei doreau să folosească fiecare spațiu disponibil pentru a cultiva culturi. Acum, în lunile de vară, există destulă iarbă pentru a ține oile fericite. Dar când vremea se răcește, elw trebuie să mănânce cantitatea abundentă de alge marine a insulei pentru a supraviețui.
În timp ce alte mamifere, precum poneii Shetland sunt cunoscuți pentru gustările lor cu alge marine, oamenii de știință spun că oile din North Ronaldsay sunt unice pentru că petrec luni de zile mâncând doar plante marine.
Oamenii de știință de la Institutul James Hutton din Dundee, în estul Scoției, studiază de două decenii dieta oilor. Inspirați de obiceiul lor neobișnuit, ei au descoperit o modalitate de a reduce emisiile de metan produse de animale.
Animalele de fermă sunt surse majore de gaz metan (flatulență), care este de aproximativ 30 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon atunci când vine vorba de captarea căldurii în atmosferă. În condițiile în care lumea se confruntă cu o urgență climatică din ce în ce mai profundă, problema a devenit o problemă majoră pentru specialiștii în climă.
Dieta cu alge marine a oilor din Orkney poate oferi câteva răspunsuri. Oamenii de știință spun că această dietă pare să aibă un efect asupra sistemului lor digestiv, rezultând în cantități reduse de metan.
”Există diferite componente în algele marine care interferează de fapt cu procesul în care este produs metanul”, spune un membru al echipei de la Institutul James Hutton Gordon McDougall.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis au publicat, de asemenea, în martie, rezultatele unui studiu care arată că „un pic de alge marine în hrana pentru bovine ar putea reduce emisiile de metan de la bovinele de carne cu până la 82 la sută”.
Ei au explorat mai mult teoria mai mult prin adăugarea de alge marine în hrana animalelor și monitorizarea rezultatelor. Nu ar însemna neapărat o dietă compusă în întregime din alge marine, dar ar putea suplimenta hrana obișnuită a animalelor, cum ar fi oile și bovinele, pentru a reduce emisiile.
Plantele marine – o sursă bună de minerale, vitamine și acizi grași omega-3 – ar putea înlocui parțial soia, care este foarte folosită în hrana animalelor, culturile de soia fiind legată și de defrișări.