O specie de molie considerată dispărută, redescoperită de cercetători în Balcani
O specie de molie considerată dispărută şi care nu a mai fost văzută de decenii a fost redescoperită de cercetători într-o regiune muntoasă din Bosnia şi Herţegovina, a anunţat luni Muzeul de Istorie Naturală din oraşul german Karlsruhe, potrivit DPA, scrie Agerpres.
Această specie de molie – Lignyoptera Thaumastaria – a fost observată anterior de trei ori pe teritoriul actual al Bosniei şi Herţegovina în prima jumătate a secolului al XX-lea, cel mai recent în 1937. A fost zărită o dată şi în Muntenegru cu circa 40 de ani în urmă.
Au existat temeri cum că această specie ar putea fi dispărută.
”Specia trăieşte la altitudini mai mari şi apare abia după ce cade şi apoi se topeşte prima zăpadă”, a transmis muzeul german într-un comunicat de presă. ”Aripile masculilor sunt de un impresionant galben cu roz, în timp ce femelele, care nu pot zbura, nu au aproape deloc aripi”.
La finalul lunii octombrie, un grup de experţi – conduşi de specialistul în fluturi Robert Trusch de la Muzeul de Istorie Naturală din Karlsruhe – au pornit în căutarea acestui fluture în Bosnia.
De ce este deosebită această specie de molie
Potrivit muzeului, ei au descoperit atât femele, cât şi masculi din această specie de molie în Munţii Vlaić chiar în prima seară a expediţiei.
Femelele nu pot zbura, iar acest fapt, potrivit experţilor, le ajută să supravieţuiască furtunilor puternice de toamnă din munţii aflaţi în Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru.
Spre deosebire de alte specii de molii, această specie nu este atrasă în mod special de lumina artificială, au precizat cercetătorii.