Parlamentul European cere un embargo total și imediat la importul de gaze și petrol din Rusia în UE
Parlamentul European cere un embargo total și imediat la importul de gaze și petrol din Rusia în UE, precum și renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, potrivit unei rezoluții nelegislative adoptate, joi, la Strasbourg, inclusiv cu susținerea tuturor europarlamentarilor români din toate partidele.
Rezoluția, care nu are un caracter legislativ, ci este doar un îndemn către statele membre UE și Comisia Europeană, a fost adoptată de plenul Parlamentului European cu 513 voturi pentru, 22 contra și 19 abțineri. Europarlamentarii români de la toate partidele care au fost prezenți au votat pentru această rezoluție.
Europarlamentarii români Marian-Jean Marinescu, Gheorghe Falcă (ambii de la PNL/PPE), Eugen Tomac, Traian Băsescu (ambii – PNL/PP) și Ramona Strugariu (USR/Renew Europe) au contribuit la amendarea articolului 15 din rezoluție, cerând astfel urgentarea introducerii unui embargo UE la importul de gaze din Rusia.
Inițial, articolul 15 din proiectul de rezoluție făcea „apel la embargo total și imediat împotriva importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaze din Rusia, cât de repede posibil, precum și la renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 şi prezentarea unui plan pentru continuarea asigurării securității aprovizionării cu energie pe termen scurt”. În textul final al rezoluției, prin amendarea acestui articol, s-a eliminat sintagma „cât de repede posibil”, astfel încât să nu mai lase marjă pentru amânarea restricțiilor la importul de gaze rusești.
Amendamentul a trecut cu 413 voturi pentru, 93 contra și 46 de abțineri în plenul Parlamentului European, joi, la Strasbourg. Aceste amendamente au fost aprobate de europarlamentarii români, cu excepția Mariei Grapini (Partidul Puterii Umaniste/S&D) și a Corinei Crețu (Pro România/ S&D), care s-au abținut. La voturi împotriva amendamentelor se regăsește fostul premier polonez Beata Szidlo (PiS/ECR), lider în partidul de guvernământ de la Varșovia, cunoscut drept unul dintre cei mai hotărâți aliați ai Ucrainei.
De asemenea, rezoluţia „subliniază că toate activele oficialilor ruşi sau oligarhilor asociaţi cu regimul lui Putin, cât şi ale oamenilor-paravan şi ale oamenilor lor de paie, precum şi ale celor din Belarus legaţi de regimul lui Lukaşenko ar trebui confiscate, iar vizele lor pentru UE și permisele lor de rezidenă în UE trebuie revocate, în cadrul unei interdicţii complete şi imediate asupra paşapoartelor, vizelor şi permiselor de rezidență <>”.
O altă solicitare a europarlamentarilor este excluderea tuturor băncilor rusești din sistemul SWIFT, pentru a le bloca astfel tranzacțiile. Alte cereri ale Parlamentului de la Strasbourg: interzicerea intrării în apele teritoriale ale UE și a staționării în porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia și interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre și către Rusia și Belarus.
În schimb, europarlamentarii cer prin rezoluția lor continuarea și intensificarea livărilor de armament către armata ucraineană, „pentru a permite Ucrainei să se apere eficient” în fața agresiunii Federației Ruse. În context, europarlamentarii susțin continuarea ajutorului defensiv acordat forțelor armate ucrainene în mod individual de către statele membre ale UE și în mod colectiv prin intermediul Instrumentului european pentru pace.