Sari direct la conținut

Bugetul pe 2019- nimic cert, doar isterie și spectacol​

HotNews.ro
Claudia Pirvoiu, Foto: Hotnews
Claudia Pirvoiu, Foto: Hotnews

​„Aveţi un fix legat de acest lucru”, a spus Viorica Dăncilă, sătulă de întrebările jurnaliștilor care voiau să afle de ce nu se construiesc autostrăzi în România. A întors spatele și a plecat, lăsând multe întrebări în aer. S-a întâmplat imediat după votul dat asupra celui mai controversat și neverosimil buget din ultimii mulți ani. Este un buget care pare a sfida logica, un buget scris după cifre comandate. Realitatea economică nu are nicio legătură cu modul în care s-au împărțit banii și nici cu scenele melodramatice la care am asistat, zilele acestea, în Parlament.

Cifre din pix, interese neclare și multă isterie- așa aș caracteriza bugetul în foarte puține cuvinte.

Tot ce ține de acesta este confuz. De ce a întârziat prezentarea lui în Parlament cu cel puțin două luni? De unde au fost scoase cifrele incredibil de optimiste? De ce unele ministere au primit nejustificat de mulți bani, iar serviciile doar cât să le ajungă pentru câteva luni? De ce atâta nervozitate în rândul membrilor PSD, mai ales la Liviu Dragnea, care a ajuns să jignească tot mai des jurnaliștii? Ba chiar îi cheamă, pe ton mânios, să-l însoțească la baie, nu doar le zice, repetat, că spun prostii.

A fost construit pe o creștere economică fantezistă de 5,5%. Niciunul dintre cei care au invocat această cifră nu a reușit să explice pe ce se bazează. Eugen Teodorovici a spus că pe modul în care merge economia, însă exact acest lucru arată că nu poate fi atins nivelul de 5,5%. Ritmul creșterii a scăzut mult în ultimul an. De la o creștere economică de 7% în 2017 am ajuns la 4,1% în 2018. Asta după ce același Guvern construise bugetul de anul trecut tot pe o creștere de 5,5%, exact ca și acum. Ce minune s-ar putea întâmpla ca ritmul să crească din nou, mai ales că economia din zona euro dă semne de oboseală? Italia a intrat deja în recesiune tehnică, iar Germania nu se simte foarte bine. Ceea ce se întâmplă pe plan extern poate influența puternic și situația din România.

O altă explicație care tot nu justifică optimismul Coaliției PSD- ALDE este dată de Ion Ghizdeanu, șeful Comisiei pentru Prognoză, acea instituție care estima o creștere economică de 6% pentru anul trecut. El spune că vom ajunge la 5,5% creștere economică datorită investițiilor cuprinse în buget și a efectelor OUG 114/2018 privind suprataxarea mediului de afaceri. Niciodată nu a fost respectat bugetul pe investiții. Întotdeauna, banii alocați inițial în bugete la capitolul investiții, mai ales la cele pentru autostrăzi, au fost o pușculiță pentru rectificări. Sunt acei bani care de la mijlocul anului încolo sunt împărțiți pe la alte instituții pentru plăți de salarii și alte cheltuieli.

În ceea ce privește OUG 114/2018, consecințele nu pot fi decât nocive pentru economie. Deja, chiar cei care l-au susținut și aprobat încep să se recunoască efectele negative și se gândesc la eliminarea unor articole.

Bugetul a mai fost construit pe un curs nerealist 4,67 lei/euro, pe care nici măcar ministrul de externe Teodor Melescanu nu-l crede. A recunoscut acest lucru chiar în Parlament, spunând că are o „îngrijorare”.

Cu acest buget absolut necredibil s-a prezentat Guvernul în Parlament. Timp de 5 zile am avut parte de un spectacol grotesc, scene ridicole, lamentări și crize de isterie.

În prima zi de discuții în Parlament, „vedeta” a fost Rovana Plumb, încă ministru interimar al Transporturilor, care a spus cu nonșalanță că anul acesta vor fi dați în funcțiune 180 de km de autostradă. Nimeni nu a crezut-o, nici măcar colegii săi din PSD, mai ales mulți kilometri nici măcar în stadiu de șantier nu se află. Dar ea a insistat: Nu, nu. Vor fi 180 de km noi dați în funcțiune pe care să circule românii în acest an!

Povești despre autostrăzi poate spune oricine, pentru că oricum nu răspunde nimeni când la final de an constatăm că numărul de kilometri este mult sub ce s-a promis.

Faptul că demnitarii sunt paraleli cu ceea ce reprezintă bugetul, într-o altă zi, ministrul Tineretului și Sportului, Bogdan Matei. El nici nu știa cine a lucrat efectiv la întocmirea bugetului. Bogdan Matei a reușit performanța de a deveni cunoscut pe rețelele de socializare, după ce s-au viralizat imaginile cu scena penibilă pe care a creat-o. Nu știa că femeia care se afla chiar lângă el, la masa discuțiilor, este secretar de stat în Ministerul Finanțelor și este persoana care a scris bugetul. L-a informat Claudiu Năsui, deputat USR, un parlamentar care s-a remarcat, în această săptămână de dezbateri, prin tirul de întrebări incomode puse miniștrilor.

Un alt ministru care s-a remarcat, în aceste zile, a fost cel al Energiei, prin declarația halucinantă: „Vrem să acumulăm energie electrică în depozitele de gaze”. Multă lume s-a întrebat ce a vrut să spună, însă ministrul nu a revenit cu explicații.

Tot la capitolul „nelămuriri” intră și ceea ce vrea să facă Ministerul de Interne cu un buget de 2 miliarde de lei la Jandarmerie, foarte mult majorat față de anul trecut. „Vă pregătiţi de război? Ştiţi dumneavoastră că se va întâmpla ceva ce noi nu ştim?”, a întrebat deputatul USR Năsui. Bineînțeles, întrebări fără răspuns.

Nu este clar nici de ce a insistat Liviu Dragnea să fie tăiați banii de la servicii, pentru a fi dați pe programe ciudate: Vitamina D și Panorama. Despre programul Panorama, rivalul politic Victor Ponta spune că sunt bani alocați cu dedicație unei firme americano-israeliene – Natera – care produce testele prenatale numite „Panorama”. Testele Panorama sunt comercializate în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL.

Dar cel mai mult, în aceste cinci zile de dezbateri, au atras atenția scandalurile pe amendamentele depuse de PNL și pe care Liviu Dragnea a încercat să și le însușească. Mai întâi a fost scandal pe amendamentul „Masă caldă pentru elevi”. PNL l-a acuzat pe Liviu Dragnea de furt.

Apoi a fost cel al majorării indemnizațiilor pentru copii. A fost un amendament al PNL respins în comisii, dar aprobat în plen, după ce UDMR a decis să voteze altfel decât PSD și ALDE. Liviu Dragnea a intrat imediat în panică. Nu era ceea ce își planificase, dar nici nu putea lăsa PNL să se împăuneze cu o victorie importantă. Cu un astfel de amendament, fiind și un subiect extrem de sensibil, un partid poate câștiga bătălii electorale. Vizibil nervos, Liviu Dragnea s-a dus în plen, nu înainte de a se răsti la jurnaliști acuzând-i că spun prostii, și a prezentat, pe un ton aproape isteric, același amendament, diferența fiind doar sursa de finanțare. Acum, PSD se străduie să convingă lumea, pe Facebook, că este partidul care a luat decizia majorării indemnizațiilor. Degeaba, este doar un fake news.

Ce urmează după aprobarea bugetului de către Parlament? Să fie promulgat de președinte. Dar acesta deja și-a exprimat opinia, spunând că este un buget superficial, bazat pe cifre supraestimate. Ar putea să-l întoarcă în Parlament sau ar putea chiar să-l trimită la Curtea Constituțională. Motive se găsesc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro