Sari direct la conținut

Giorgia Meloni susține că acordul ei cu Albania pentru expulzarea migranților ar putea fi un model pentru UE

HotNews.ro
Giorgia Meloni alaturi de premierul albanez Edi Rama, Foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia Images
Giorgia Meloni alaturi de premierul albanez Edi Rama, Foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia Images

Planul Italiei de a construi centre de primire în Albania pentru migranţii care vin pe mare ar putea fi un model pentru acorduri între Uniunea Europeană şi ţări terţe, a declarat premierul italian Giorgia Meloni într-un interviu publicat marţi, relatează Reuters și Agerpres.

Acordul anunţat luni este primul exemplu de stat non-UE care acceptă migranţi din partea unei ţări UE şi aduce aminte de o tentativă controversată a guvernului britanic de a trimite mii de solicitanţi de azil în Rwanda.

Acesta a fost dezvăluit de Giorgia Meloni şi de omologul ei albanez Edi Rama şi are drept scop reducerea numărului de migranţi veniţi în Italia pe mare, care a crescut cu 65% în acest an, până la peste 145.000.

„Cred că (acordul) poate deveni un model de cooperare între ţări UE şi non-UE în administrarea fluxurilor de migranţi. Cred că acest acord dovedeşte un spirit european curajos”, a declarat Meloni pentru cotidianul italian Il Messaggero.

Ea a spus că executivul UE a fost informat şi că nu a avut un feedback negativ la iniţiativă. Centrele din Albania vor găzdui iniţial circa 3.000 de persoane când vor fi deschise, în primăvara lui 2024, a declarat Meloni luni, afirmând că Roma speră să le mărească capacitatea pentru a procesa 36.000 de migranţi pe an.

Albania e totuși circumspectă privind expulzarea migranților înapoi în Africa

Contactat despre această înţelegere de două ziare italiene, Edi Rama a spus că Italia nu a fost singura ţară UE care a propus un astfel de acord, dar a precizat că a acceptat oferta Romei ca semn de „recunoştinţă”.

În anii 1990, Italia a primit un număr mare de albanezi şi Roma este acum unul dintre cei mai puternici susţinători ai aderării Albaniei la UE.

„Suntem prieteni şi între prieteni te ajuţi unul pe celălalt”, a spus Rama.

Liderul albanez a spus că mai rămâne ca acordul să fie pus în practică şi a prezis că negocierea de acorduri de repatriere cu ţările africane pentru solicitanţii de azil respinşi va fi „cel mai greu lucru”.

Într-o declaraţie pentru cotidianul La Stampa, el s-a arătat sceptic privind impactul pe care îl va avea acordul. „Nu va rezolva nimic, dar ea (Meloni) ne-a cerut ajutorul şi noi l-am oferit”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro