Sari direct la conținut

REZULTATE ALEGERI 2024. Pe vremuri împărțită între PSD și PNL, harta României e acum de o singură culoare. Maro

HotNews.ro
Rezultatele alegerilor europarlamentare 2024, Foto: Hotnews
Rezultatele alegerilor europarlamentare 2024, Foto: Hotnews

OPINIE. Alegerile Europarlamentare arată o Românie cum nu era nici măcar în anii 90: monocromă. Practic, atunci când câștigă, PSD și PNL o fac împreună, iar când pierd, cedează tot între ei.

Pe vechea și brava linie de front de la Mărășești se duce o luptă memorabilă. ”PSD a câştigat alegerile în patru oraşe, în municipiile Focşani şi Adjud, la Mărăşeşti şi Odobeşti, în timp ce PNL a reuşit să păstreze oraşul Panciu, potrivit numărătorii paralele a partidelor”, transmite Agerpres.

PSD a triumfat la Mărăşeşti cu un candidat nou, Adrian Toderaşc, în timp ce actualul primar, tot de la PSD, nu a mai putut candida, fiind declarat incompatibil de ANI. Iar în Adjud, primarul PNL Florin Nechifor a pierdut primăria în favoarea contracandidatului de la PSD, George Nica.

Din acest ciclu natural ”ia-ți-o ție, dă-mi-o mie”, doar ANI, justiția sau, Doamne ferește!, ANAF, care e mai riguroasă decât moartea, poate să elimine câte un candidat al Coaliției de la guvernare.

În rest, totul se refolosește, nimic nu se aruncă. ”PSD a pierdut alegerile pentru primărie la Corbiţa, Mera, Coteşti, Năneşti şi Obrejiţa, în timp ce PNL a pierdut la Adjud şi Nereju”, continuă știrea.

Există însă și un suspans, la vârf, în tărâmul zăpezilor eterne.

”La Consiliul Judeţean Vrancea situaţia este încă incertă, ambii competitori, Nicuşor Halici de la PSD şi Dragoş Ciobotaru de la PNL refuzând să facă declaraţii până la finalizarea numărătorii voturilor din secţii”, spune știrea.

Îi și vezi pe cei doi generali de armate, tăcând înțelept, în timp ce rotula, care a sărit din genunchiul lumii și s-a transformat într-o bilă de ruletă, se rotește nebunește, înainte de a se opri pe par sau pe impar. Ca și cum ar conta.

Sigur că, pe plan local, nu se mimează lupta, aceasta chiar se dă. Dar e un duel aproape privat, pe ideea: cine e ales șef al CJ și cine, de data asta neales, va deveni director la Apele Române din județ? Se împart funcțiile între maestrul politic și barosanul birocrat, ca în sistemul binar, cu 0 și 1. Și, apoi, mai jos, pe sute și mii de ramuri ale schemei, se umplu pozițiile din stat după algoritmul Coaliției.

Este general acceptat că o democrație care se manifestă predominant în momentul alegerilor, și nu este vibrantă în perioada de mii de zile dintre alegeri, se numește electorație și e insuficientă ca o țară să progreseze.

La noi, alegerile care devin o permutare nu mai sunt nici măcar electocrație. Da, poporul a vorbit. Poporul are întotdeauna dreptate. Iar harta maro indică un consens de care nimeni nu e vinovat, câtă vreme oamenii nu sunt convinși că se poate mai bine de atât.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro