Sari direct la conținut

DOCUMENT Guvernul vrea ca prețurile RCA să rămână plafonate până la 30 iunie 2024 / Motive: Doar 7 din 10 mașini au asigurare

HotNews.ro
Asigurare RCA, Foto: ASF
Asigurare RCA, Foto: ASF

​Guvernul vrea să prelungească cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, plafonarea prețurilor RCA, invocând nevoia de „a combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor” din piață, potrivit unui proiect de HG scos marți seara în consultare publică de Ministerul de Finanțe.

Motivele invocate: Doar 7 din 10 mașini au RCA și numărul mare de asigurați cu risc ridicat

Ministerul de Finanțe subliniază în nota de fundamentare la acest proiect că în piața RCA „se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați”.

În plus, „există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență.”

  • „În același timp se constată menținerea unui număr ridicat de încadrări în categoria asiguraților cu risc ridicat a unor întregi categorii de risc ceea ce conduce la un risc sistemic în ceea ce privește acoperirea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România și la neîndeplinirea obligațiilor României ce rezultă din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
  • În acest sens, este de menționat faptul că la data de 31 decembrie 2023 din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293 erau asigurate un număr de 7.053.399 de vehicule.
  • Este important de menționat că în perioada ianuarie – martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2600 de astfel de asigurați”, se arată în document.

Toată această situație, spune Ministerul de Finanțe, poate genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 31 martie 2024, precum și alte probleme în plan social și economic precum:

  • imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic;
  • creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces;
  • creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
  • obligația persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție.

În final, Ministerul de Finanțe spune că trebuie avut în vedere și faptul că în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.

Soluția Guvernului: Prelungirea plafonării prețurilor cu încă 3 luni

Pentru remedierea acestei stări de fapt, Ministerul de Finanțe propune ca soluție temporară prelungirea cu încă 3 luni până la 30 iunie 2024 a plafonării tarifelor RCA.

  • „Prin aplicarea acestei măsuri se combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale”, se arată în nota de fundamentare.

Statul intervine pentru a 4-a oară într-un an pentru a preveni creșterea prețurilor RCA

Inițial, Guvernul a decis plafonarea prețurilor RCA în data de 5 aprilie 2023, în contextul falimentului demarat la fostul lider RCA. Mai exact, prețurile RCA au fost plafonate la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023.

Ulterior, această perioadă a fost prelungită până la 31 decembrie 2023.

Apoi, în data de 29 decembrie 2023, a fost emis un nou act normativ ca urmare a condițiilor de piață în contextul unei inflații încă ridicate, act ce a permis indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu un procent de maximum 6,8% pentru o perioadă de 3 luni, care ar expira la finele lunii acesteia.

Pe motiv că dezechilibrele din piața RCA nu s-au terminat și că există încă riscul creșterii excesive a prețurilor, Ministerul de Finanțe intervine acum pentru a 4-a oară într-un an și propune prelungirea cu încă 3 luni a plafonării prețurilor RCA așa cum s-a stabilit la finele lunii decembrie.

Proiectul de HG va fi probabil adoptat joi în ședința de Guvern.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro