VIDEO Presedintele Comisiei de la Venetia: Am primit informatii suplimentare de la Curtea Constitutionala din Romania despre continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor. Este surprinzator, chiar socant ca pentru a doua oara intr-un timp scurt CCR se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Venetia
Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, spune intr-o declaratie publicata pe site-ul institutiei ca a primit luni, 6 august, „informatii suplimentare de la Curtea Constitutionala despre continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor”. Presedintele Comisiei spune ca este „surprinzator, chiar socant pentru mine ca pentru a doua oara intr-un timp scurt Curtea Constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al UE se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Venetia pentru a-si proteja independenta”.
Reamintim ca CCR a devenit arbitrul crizei politice. Decizia sa, asteptata pe 31 august, va consfinti intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni sau demiterea sa. Membrii CCR au mai reclamat si in luna iulie presiuni si amenintari. O fraza cruciala dintr-o decizie a CCR, care consfinteste includerea cetatenilor romani din strainatate in listele electorale, a fost disparut din versiunea publicata in Monitorul Oficial vineri, 3 august. CCR a calificat omisiunea drept „eroare materiala”, dar corectura nu a aparut inca pina la ora publicarii acestei stiri.
–––––––––––
Vezi mai jos declaratia completa (lb. engleza)
„Strasbourg, Council of Europe – On 4 July 2012 I made a statement expressing concern about attempts to exercise pressure on the Constitutional Court of Romania and to undermine its independence. Yesterday I received additional information from the Court about continuing pressure and threats against individual judges.
It is a general principle of the rule of law that pressure on any court, whether constitutional or ordinary, in order to influence its decisions is inadmissible. In recent years the Venice Commission has sometimes had to intervene in order to protect the independence of a constitutional court in a new democracy. It is for me surprising, and even shocking, that for the second time in a short period of time the constitutional court of a member state of the Council of Europe and the European Union feels obliged to appeal to the Venice Commission in order to protect its independence.
I appeal to all state authorities and political parties of Romania to fully respect the independence of the Constitutional Court and to refrain from exercising pressure. As regards threats against individual judges, I expect that the Romanian authorities will protect the judges concerned and their families and take all necessary steps to bring the authors of such threats to justice”.
–––––––––––
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/e066d6db2b140f42455cc9228dc401aa/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Cele mai importante fragmente traduse in lb. romana:
„Pe 4 iulie am facut o declaratie in care imi exprimam ingrijorarile legate de tentativele de a exercita presiuni si de a submina independenta Curtii Constitutionale din Romania. Ieri (luni, 6 august – n.red.) am primit informatii suplimentare de la Curtea Constitutionala despre continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor.
Este un principiu general al statului de drept ca presiunea asupra unei curti – fie ea constitutionala sau obisnuita – pentru a-i influenta deciziile este inadmisibila. In ultimii ani Comisia de la Venetia a trebuit uneori sa intervina pentru a proteja independenta unei curti constitutionale intr-o noua democratie. Este surprinzator, chiar socant pentru mine ca pentru a doua oara intr-un timp scurt Curtea Constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al UE se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Venetia pentru a-si proteja independenta.
Fac apel la toate autoritatile de stat si toate partidele politice din Romania sa respecte independenta CCR si sa se abtina de la exercitarea de presiuni. In ceea ce priveste amenintarile la impotriva judecatorilor, astept ca autoritatile romane sa protejeze judecatorii si familiile acestora si sa ia toate masurile necesare sa aduca autorii acestor amenintari in fata Justitiei”.
––––––––––––
Comisia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscuta drept Comisia de la Venetia, este un grup de experti constitutionali care examineaza modul in care tarile membre ale Consiliului Europei respecta standardele democratice.
Informatia a aparut in premiera pe pagina de Facebook a Laurei Stefan