Sari direct la conținut

Tariceanu, despre un referendum pentru monarhie: Putem sa demaram aceste discutii anul viitor

HotNews.ro
Calin Popescu Tariceanu, Foto: Agerpres
Calin Popescu Tariceanu, Foto: Agerpres

Seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni ca o monarhie constitutionala ar avea avantajul corectarii actualului sistem constitutional „hibrid, care are sadit in el germenii conflictului”, prin prerogativele care ii sunt conferite presedintelui.

„Cred ca suntem una din putinele tari care facem o exceptie de la regula democratiilor parlamentare unde presedintele joaca mai degraba un rol de reprezentare. La noi este aceasta problema permanenta pe care va trebui intr-o buna zi sa avem curajul sa o abordam. Monarhia constitutionala are avantajul ca situeaza monarhul deasupra si in afara jocului politic si a partidelor politice”, a argumentat Tariceanu, intrebat de ziaristi cum comenteaza ideea presedintelui executiv al PSD, Niculae Badalau, privind organizarea unui referendum pentru trecerea la monarhie.

Tariceanu a sustinut ca in Romania „presedintele in loc sa fie arbitru prefera tot timpul sa devina un jucator” si din aceasta cauza „tot sistemul constitutional sufera”.

Presedintele Senatului, care a precizat ca optiunea sa personala pentru monarhie este cunoscuta, a aratat ca „in ultima perioada simpatia pentru Casa Regala a crescut foarte mult” ca si „increderea romanilor in forma de guvernamant denumita monarhie constitutionala”.

„Un astfel de subiect merita o dezbatere cat mai ampla la nivelul societatii”, a aratat Tariceanu, iar pentru acest lucru „trebuie sa reunim acele forte care sunt favorabile si sa convingem cat mai multi dintre cetateni cu privire la utilitatea formei de guvernamant”. Iar daca „subiectul devine de interes” „putem sa demaram aceste discutii anul viitor”, a adaugat acesta.

Insa un astfel de referendum „trebuie decis cand exista ori o majoritate ori se creeaza un consens general”, a mai spus Tariceanu.

Reamintim ca Articolul 152, alineatul 1 din Constitutia Romaniei interzice revizuirea sa pentru schimbarea formei republicane de guvernamant: „(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro