Sari direct la conținut

​​ANALIZĂ Două zile de foc pentru PSD. Cum s-au împărțit taberele în partid și ce mutări pregătesc contestatarii lui Dragnea

HotNews.ro
Liviu Dragnea, Foto: Agerpres
Liviu Dragnea, Foto: Agerpres

Publicarea scrisorii prin care se cere demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al PSD a aruncat partidul în aer. Declarațiile de susținere din ambele tabere au curs miercuri în presă, iar negocierile se poartă dur în subteran. În următoarele ore, în PSD va continua lupta care se pare însă că nu se va încheia odată cu ședința Comitetului Executiv al PSD, de vineri.

Așa cum au anunțat public prin intermediul scrisorii, opozanții lui Dragnea vor să forțeze demisia acestuia în ședința de Comitetului Executiv programată vineri. Oficial cei trei lideri PSD – Stănescu, Firea, Țuțuianu – îi cer lui Liviu Dragnea să se retragă din toate funcțiile de conducere pe care le deține. Surse din interiorul PSD au declarat, pentru Hotnews.ro, că liderii care îl contestă pe Dragnea se așteaptă ca acesta să refuze să renunțe la șefia partidului și că va folosi toate metodele să împiedice acest demers.

CITEȘTE ȘI: Scrisoarea contestatarilor din PSD: Se cere „demisia imediată” a lui Dragnea și asigurarea interimatului de către Dăncilă

Taberele din partid

Astfel că lideri ca Paul Stănescu, Mihai Tudose, Marian Neacșu și Niculae Bădălău poartă negocieri intense cu oamenii din teritoriu, iar până în acest moment ar beneficia de sprijinul a 30 de lideri de organizații. Pentru a forța demisia lui Dragnea este nevoie de o largă majoritate în Comitetul Exectiv , cel puțin 35 de fililale care să susțină demersul (Comitetul Executiv este format din 68 de membrii cu drept de vot)

Lista lărgită a semnatarilor scrisorii anti-Dragnea: Pe lângă Paul Stănescu (Olt), Gabriela Firea (București/Ilfov), Adrian Țuțuianu (Dâmbovița), Marian Neacșu (Ialomița), Ion Mocioalcă (Caraș-Severin), care și-au asumat oficial semnarea documentului, scrisoarea ar avea, potrivit unor surse din PSD, și semnăturile lui Șerban Valeca (Argeș), Nicolae Bădălău (Giurgiu), Ciprian Pandea (Călărași), Aladin Georgescu (Mehedinți), Radu Moldovan (Bistrița), Ion Rotaru (Brăila), Dumitru Buzatu (Vaslui), Marcel Ciolacu (Buzău), Felix Stroe (Constanța), Horia Teodorescu (Tulcea), Călin Dobra (Timiș), Dan Tudorache (sector 1), Rodica Nassar (sector 2), Robert Negoiță (sector 3), Daniel Băluță (sector 4), Gabi Petre (organizația de tineret-TSD) Horia Nasra (Cluj), Marian Oprișan (Vrancea).

Susținătorii lui Dragnea: Maricel Popa (Iași), Ionel Arsene (Neamț), Doina Fedorovici (Botoșani), Bogdan Trif ( Sibiu), Dragoș Benea (Bacău), Claudiu Manda (Dolj), Florin Cârciumaru (Gorj), Ioan Stan (Suceava), Constantin Rădulescu (Vâlcea), Marius Dunca (Brașov), Aurelia Fedorca (Satu Mare), Dan Nica (Galați), Ioan Dârzu (Alba), Mihai Fifor (Arad), Adrian Gâdea (Teleorman), Ioan Mang (Bihor), Daniel Florea (sector 5),Rovana Plumb (Organizația de Femei a PSD )

Organizațiile indecise:Gabriel Zetea (Maramureș), Tiberiu Marc (Sălaj) , Horia Grama (Covasna), Mircea Dușa (Harghita), Vasile Gliga (Mureș), Laurențiu Nistor (Hunedoara), Gabriel Mutu (sector 6)

Mandate de la organizații

Cum Liviu Dragnea a fost ales cu votul tuturor membriilor PSD, ca demersul opozanațiilor să fie credibil s-a propus, potrivit surselor Hotnews.ro, ca fiecare organizatie județeană să ceară de la membrii săi un mandat de susținere a celor 19 puncte din scrisoarea celor trei lideri PSD.

De altfel, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, care s-a alăturat contestatrilor lui Dragnea, a spus public că scrisoarea trebuie să fie analizată de toate organizațiile partidului și dezbătută în cadrul Comitetelor Executive Județene, astfel încât președinții de organizații să participe la Comitetul Executiv Național cu un mandat clar din partea membrilor de partid. „În felul acesta vom păstra și unitatea partidului și guvernarea și vom putea să privim cu încredere către alegerile de anul viitor”, a subliniat Neacșu.

Alternativa de conducere a PSD pe care contestatarii lui Dragnea vor să o propună în ședința CEX, este ca Viorica Dăncilă să devină președintele interimar al PSD și să conducă formațiunea împreuna cu o conducere colectivă reprezentată de Biroul politic ales la ultimul congres. Dăncilă împreună cu Biroul Politc ar urma să conducă partidul până la stabilirea alegerilor interne din PSD, la începutul anului viitor.

De altfel, în cursul serii de miercuri se așteaptă și o reacție de poziționare a președintelui executiv al PSD, Viorica Dăncilă. Potrivit surselor Hotnews.ro, Liviu Dragnea ar fi discutat telefonic cu Dăncilă și urmeaza ăn orele următoare să facă o declarație de presă.

Presiune pe Dragnea și în Parlament

De altfel, următoarele 36 de ore se anunță critice în PSD, liderii social-democrați vor purta în negocieri cu șefii de filiale care urmează să vină la București începând de joi, 20 septembrie.

Sursele citate susțin că adversarii lui Dragnea au luat în calcul și varianta ca acesta să refuze să facă un pas în spate, iar situația să rămână neclară după ședința CEX de vineri.

În acest caz tabăra Stănescu-Bădălău-Tudose ar pregăti, potrivit surselor Hotnews.ro, o scrisoare semnată de mai mulți deputați și senatori care să-i ceară lui Liviu Dragnea retragerea din funcțiile politice în caz contrar acestia amenințând cu demisiile din partid. De altfel, vicepreședintele PSD și unul dintre semnatarii scrisorii, Adrian Țuțuianu, a declarat că PSD riscă să-și piardă majoritatea parlamentară.

UPDATE Adrian Țuțuianu la B1TV: „50 de parlamentari PSD au semnat scrisoarea, toți de la organizații PSD extrem de puternice. (…) Dacă adunăm acești parlamentari suntem peste 50 și sigur veți vedea că sigur vor fi și alți lideri importanți, care se vor alătura acestui demers”

„Eu cred că există riscul, dacă nu găsim o soluţie serioasă la problemele pe care PSD le are astăzi, ca unii dintre parlamentarii noştri să plece spre alte partide politice. Am avut recent un caz la Botoşani, sunt două-trei situaţii în care parlamentari din PSD – şi de la Botoşani, şi de la Ilfov – şi-au exprimat nemulţumirile şi riscul acesta există, ceea ce poate genera inclusiv o pierdere a majorităţii parlamentare cel puţin la Camera Deputaţilor, într-o primă etapă. De aceea îi rog pe toţi parlamentarii PSD să aibă încredere în demersul nostru, să aibă răbdare să putem discuta toate lucrurile care ţin de partid în structurile noastre statutare, şi îi asigur că deciziile pe care le vom lua vor ţine cont de interesul României, şi de interesul PSD”, a declarat Țuțuianu.

Sursele Hotnews.ro susțin că, dacă și după ședința Comitetului Executiv Dragnea va beneficia în continuare de sprijinul unor lideri de filiale, presiunea la nivel parlamenear va crește, iar șansele pierderii majorității parlmentare și posibilitatea ca PSD să piardă guvernarea printr-o moțiune de cenzură este mare, au explicat sursele citate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro