Sari direct la conținut

Cât timp are Parlamentul ca să-i răspundă lui Iohannis și ce poate președintele dacă avizul pentru referendum este negativ

HotNews.ro
Iohannis, în Piata Universitatii, Foto: AGERPRES
Iohannis, în Piata Universitatii, Foto: AGERPRES

Parlamentul are la dispoziție cel mult 20 de zile calendaristice să-i răspundă președintelui în cadrul consultării pentru referendum.

Potrivit legii referendumului, „punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului inițiat de Președintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în ședința comună a celor două Camere, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea Președintelui”.

În cazul în care Parlamentul nu transmite un punct de vedere, președintele poate emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea termenului de 20 de zile.

Avizul Parlamentului este unul consultativ, șeful statului putând convoca referendumul chiar dacă acesta este negativ.

În februarie 2017, Parlamentul a dat aviz favorabil privind organizarea unui referendum pe anticorupție.

După OUG 13 și protestele masive de stradă, șeful statului a anunțat că va convoca referendum pe tema continuării luptei împotriva corupției și asigurării integrității funcției publice.

Luni, șeful statului a anunțat că a decis extinderea ariei de cuprindere pentru referendum motiv pentru care va reconsulta parlamentul. „Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare, care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient și mai puternic. Referendum pe 26 mai”, a spus Iohannis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro