Sari direct la conținut

Deputatul PNL Florin Roman își retrage semnătura de pe proiectul PSD care limitează accesul la informațiile publice: "Am primit semnale că poate naște interpretări abuzive"

HotNews.ro
Florin Roman, PNL, Foto: Captura video
Florin Roman, PNL, Foto: Captura video

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat vineri dimineață că își retrage semnătura de pe proiectul inițiat de un parlamentar PSD care limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”. Florin Roman susține că a luat această decizie după ce a „primit semnale de la oameni de bună-credință că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive”.

Deputatul PNL a anunțat pe Facebook că a depus astăzi o solicitare în scris de retragere a semnăturii de pe proiectul de lege inițiat de deputatul PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu, care viza modificări în cazul Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public.

  • „Am primit semnale de la oameni de bună credință, că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare. Nu doar că am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus.
  • Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public. Cât despre partea politică, înțeleg că orice dezbatere în perioada campaniei electorale nu este posibilă, totul fiind țintit pe atacuri, fără legătură cu subiectul”, scrie Florin Roman.

Cinci parlamentari de la PSD și Florin Roman (PNL) au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Proiectul de lege limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”. De asemenea, proiectul de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme”. Inițiatorii invocă faptul că „reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani”.

Mai exact, cei șase parlamentari, prin propunerile făcute în proiectul de lege, dau posibilitatea instituțiilor publice să respingă solicitările dacă apreciază că informațiile sunt cerute „cu rea credință”.

În plus, autoritățile pot să refuze accesul la informații în cazul în care informațiile solicitate fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidențiale ce ar putea pune în pericol activitatea unor firme sau dacă există un proces pe rol, iar informațiile ar putea cauza daune uneia dintre părți în judecarea echitabilă a cauzei.

O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituția publică, inclusiv pentru documentele oferite online. Taxa este stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

De precizat este că în actuala lege este prevăzut doar ca în cazul în care solicitarea de informații implică realizarea de copii de pe documentele deținute de autoritatea sau instituția publică costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro