Sari direct la conținut

AUDIO Ion Iliescu, la 91 de ani: M-am vaccinat și m-am simțit bine / Ce spune despre PSD și despre AUR

HotNews.ro
Ion Iliescu (foto arhiva), Foto: Agerpres
Ion Iliescu (foto arhiva), Foto: Agerpres

Ion Iliescu, care miercuri a împlinit 91 de ani, spune că s-a vaccinat împotriva COVID-19 și că se simte bine, neavând reacții adverse. Într-un interviu pentru realitatea.net, fostul președinte mai afirmă că și-ar dori mai mult de la PSD, că urmărește cu atenție ce se întâmplă în partid, dar că nu are discuții directe cu cei din conducere.

„M-am vaccinat și m-am simțit bine. Nici nu am resimțit ceva după vaccinare. Pentru vârsta pe care o am, mă simt bine”, a spus Ion Iliescu.

Despre PSD, partidul pe care l-a condus, Iliescu spune că urmăreşte cu interes ce se întâmplă acolo şi că ar vrea mai mult de la acest partid.

„Nu aș vrea să fac aprecieri care să influențeze în vreun fel părerea oamenilor și situația din partid. Urmăresc cu interes, mi-aș dori mai mult, dar nu vreau să fac aprecieri. Din păcate, nu sunt prezent în activitatea conducerii de partid. De la distanță urmăresc. Doar ce se scrie în presă, nu am o relație nemijlocită cu conducerea actuală și nu vreau să fac aprecieri”, a afirmat el.

Întrebat dacă consideră că Liviu Dragnea mai are sau nu viitor în politică după ce va fi eliberat din penitenciar, Iliescu a răspuns: „E greu să spun eu despre acest lucru, el trebuie să judece lucrurile și pozițiile”.

Ion Iliescu s-a referit și la AUR, spunând că discursul acestui partid nu are nimic în comun cu discursul pe care îl avea Corneliu Vadim Tudor și că atunci „viața politică era mai plină de substanță”.

„Vă amintesc prima dezbatere a candidaților prezidențiali cu domnul Cîmpeanu și Rațiu. Eu chiar am resimțit cu plăcere dezbaterea aceea. Era bazată pe respect reciproc. Fiecare cu propriile opinii, dar în relație civilizată și raporturi umane normale. Din păcate azi sunt puțin…mă mir că nu s-au făcut progrese, din contră”, mai susține fostul președinte.

Despre actuala coaliție de guvernare, el spune că nu este mulțumit, dar că nu ar vrea să facă „aprecieri care să fie folosite într-un fel”.

„Nu a fost un an ușor pentru nimeni, nici pentru cetățeni, nici pentru cei care se află la putere. Situația în care se află țară necesita o comunicare mai deschisă între forțele politice și între cetățeni și factorii sociali. Îmi e greu mie să dau opinii și să fac sugestii celor care se află la guvernare”, a adăugat Ion Iliescu, pentru realitatea.net.

Ion Iliescu nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a mers la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei, în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii.

Deși nu a mai avut apariții publice, Ion Iliescu a mai avut reacții în spațiul public. Una dintre ele a fost în 30 decembrie 2019. Atunci, el a reacționat față de decizia Guvernului de desființare a Institutului Revoluției Române, condus de el. El declara pentru Mediafax că este ”o porcărie inadmisibilă” și că nu înțelege motivația demersului.

Tot în decembrie 2019, Iliescu a reacționat pe blogul său, după ce Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru în Guvernul provizoriu Petre Roman și trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Revoluției, a fost lovit de protestatari cu o cârjă la Troița de la Universitate, unde venise să depună o coroană de flori. Ion Iliescu a comentat atunci că unul dintre sloganurile Revoluției a fost ”Fără violență!”, adăugând că cele întâmplate arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă.

Din decembrie 1989, Ion Iliescu a condus FSN, transformat ulterior în PDSR şi PSD. El a condus statul român ca preşedinte al CFSN şi CPUN până la alegerile din mai 1990, când a fost ales preşedinte al României. Ulterior, a mai avut două mandate de preşedinte, între 1992-1996 şi 2000-2004.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro