Sari direct la conținut

UPDATE În plină criză politică, Cîțu încearcă din nou o ședință de Guvern la ora 13.00 / USR ar putea boicota din nou

HotNews.ro
UPDATE În plină criză politică, Cîțu încearcă din nou o ședință de Guvern la ora 13.00 / USR ar putea boicota din nou

Premierul Florin Cîțu a convocat o nouă ședință de guvern, de la ora 13.00. El spunea cu o zi în urmă că pe ordinea de zi figurează acte normative care „nu suportă amânare”. Reamintim că o ședință de guvern era programată și miercuri, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe, după decizia lui Florin Cîțu de a-l demite pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. De la ora 12.00, Dan Barna ar urma să aibă o ședință cu ministrii USR-PLUS, pentru a decide dacă vor participa la ședința Executivului.

Ședința de guvern este programată de la ora 13.00 și rămâne de văzut dacă miniștrii USR-PLUS vor participa sau vor boicota din nou. De la ora 12.00, Dan Barna ar urma să aibă o ședință cu ministrii USR-PLUS, pentru a decide dacă vor participa la ședința Executivului, conform unor surse din partid.

Europarlamentarul USR-PLUS susținea miercuri seară, la Digi 24, că nu este vorba de un boicot, ci despre o „poziție” coerentă cu ceea ce au transmis, și anume că nu mai au încredere în premierul Florin Cîțu și că își doresc cât mai rapid o discuție în coaliție. „De fapt, asta îi și reproșăm premierului Cîțu. Nu este vorba nici despre Vlad Voiculescu, nu este vorba nici despre orgolii sau șantaj – am văzut tot felul de termeni folosiți -, ci este vorba, foarte simplu și direct, despre modul în care premierul Cîțu înțelege că funcționează această coaliție. Și atunci, ceea ce noi ne dorim este ca să avem această discuție la nivel de președinți de partide în coaliție, să înțelegem cum anume continuăm mai departe”, a explicat Dragoș Tudorache.

Premierul Cîțu spunea miercuri că pe ordinea de zi a ședinței de guvern figurează acte normative care „nu suportă amânare”.

„Vom avea şedinţă de Guvern, pentru că sunt mai multe acte normative importante pentru toţi românii, care trebuie adoptate, o parte dintre ele care vin de la Ministerul Sănătăţii, acte normative care nu suportă amânare”, spunea miercuri premierul. Florin Cîţu l-a demis miercuri pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi a preluat interimar acest portofoliu, ca urmare a refuzului vicepremierului Dan Barna de a-şi asuma această responsabilitate.

Înaintea şedinţei de joi a Guvernului, Cîţu are programate două întâlniri online cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică şi managerii spitalelor suport COVID.

Pe agenda şedinţei de miercuri care a fost amânată figurau proiectul de lege care prevede sancţiunea complementară a suspendării activităţii pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum şi un proiect de hotărâre privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, unor unităţi sanitare din judeţele Brăila, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Olt şi Suceava în vederea aplicării măsurilor de prevenire şi limitare a transmiterii infecţiilor cu noul coronavirus.

Aceeaşi hotărâre de Guvern prevede şi scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora, cu titlu gratuit, Spitalului de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni în vederea aplicării măsurilor de prevenire şi limitare a transmiterii infecţilor cu SARS-CoV -2 şi Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timişoara pentru desfăşurarea activităţii specifice trierii anti-COVID a grupurilor de migranţi.

Un alt proiect de lege care se afla pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului viza adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Cabinetul Cîţu urmează să discute şi o serie de proiecte de hotărâri de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele zootehnic, speciile bovine, ovine şi caprine, şi sectorul vegetal pentru anul de cerere 2020.

Pe agenda şedinţei se mai afla un memorandum pentru stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro