Ilie Bolojan, despre criza gunoiului din Sectorul 1: Nu ai decât două posibilităţi, ori o renegociere de contract, dacă ai cu cine discuta, ori o reziliere
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că nu a apucat să vadă gunoaiele din Sectorul 1 din Capitală, însă cunoaşte foarte bine problema şi, din punctul său de vedere, este necesară ori o renegociere de contract cu firma de salubrizare, ori o reziliere de contract, transmite News.ro.
Ilie Bolojan a fost întrebat, duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, despre problema gunoaielor din Sectorul 1 şi despre preţul de 14 ori mai mare pe care îl plătesc locuitorii din Sectorul 1 faţă de cei din Oradea.
”Nu am apucat să trec prin Sectorul 1, dar ştiu tema salubrizării care este în toată media. Nu ştiu exact cifrele legat de acest 14 ori mai mare preţul, dar este clar că se plăteşte mult mai mult per cap de locuitor. Trebuie verificat şi în ce constau anumite prestări de servicii, dar este cât se poate de clar că sunt nişte probleme care sunt generate de două- trei componente de bază”, a spus Bolojan.
”Prima este legată de necesitatea ieşirii dintr-un populism. Populism înseamnă că într-un sector sau într-un oraş cu PIB-ul cel mai mare din România, cu nivelul de salarizare mediu, cel mai mare din România, nu poţi să adopţi nişte politici cu un pronunţat caracter social, că e o fractură logică în chestiunea aceasta. Aici mă refer nu doar la actualul primar pentru că e de şase luni de zile, nu pot să judec ce se întâmplă, ci de deciziile anterioare”, a declarat liderul CJ Bihor.
Bolojan este de părere că atunci când oamenii au servicii gratuite, nici nu au motive să recicleze.
”În momentul în care faci servicii de salubrizare fără ca cetăţenii să plătească, deci primesc ceva gratis, vă daţi seama că acel serviciu nu mai are valoare pentru tine. Niciodată un cetăţean căruia i se ridică gunoiul gratuit, nu o să colecteze selectiv, el nu percepe că este un cost diferit dacă colectează la grămadă sau colectează pe două sau trei fracţii. Prin urmare, nicăieri în lume nu există servicii gratuite şi nelimitate. Pot fi nişte măsuri cu caracter social pentru anumite categorii, dar această chestiune nu există nicăieri”, a declarat Bolojan.
”A doua problemă de fond este un contract care a fost încheiat în anii anteriori, unde tarifele, după câte se pare, datorită volumului lor, arată că nu sunt în regulă”, a explicat acesta .
Rezolvarea problemei este fie renegocierea contractului, fie rezilierea lui, a mai declarat Ilie Bolojan:
”Nu ai decât două posibilităţi, ori o renegociere de contract, dacă ai cu cine discuta, ori o reziliere de contract. Din nou, trebuie văzut care sunt clauzele contractelor. Eu, când am fost ales primar, i-am contactat pe principalii contractori şi am renegociat scăderea prestaţiilor cu aproximativ 10-15 la sută, aproape în toate domeniile”.
Primarul Sectorului 1,Clotilde Armand, a anunțat marți că în următoarea ședință a Consiliului Local va propune rezilierea contractului cu Romprest. În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de firma de salubrizare în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea, potrivit unei analize comparative prezentate de Armand.
Același document arată că pe kilometru pătrat costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei, adică de 14 ori mai mult decât în Oradea.