USR-PLUS se bazează pe parlamentarii AUR la depunerea moțiunii de cenzură. Moșteanu: Avem împreună 122 de semnături
USR-PLUS se bazează, la moțiunea de cenzură pe care a anunțat că o inițiază, pe votul parlamentarilor AUR, având împreună 122 de semnături, a anunțat liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu. Potrivit acestuia, primul pas va fi o ședință a coaliției vineri, în care USR-PLUS îi va cere lui Florin Cîțu să facă un pas în spate. „Dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în funcție în Parlament, îl vom da jos tot în Parlament”, a spus deputatul USR-PLUS.
- „Poziția USR-PLUS este foarte clară si fermă – premierul Florin Cîțu a pierdut susținerea noastră pentru a conduce acest guvern de coaliție. Am cerut pentru astăzi o ședință a coaliției, nu a permis agenda partenerilor noștri, dar va fi o ședință a coaliției vineri. Vom cere premierului să facă un pas în spate”, a anunțat Moșteanu.
El a spus că, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, atunci USR-PLUS va merge mai departe cu moțiunea de cenzură, bazându-se pe AUR.
- „Dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în funcție în Parlament, îl vom da jos tot în Parlament. USR-PLUS are 80 de semnături (parlamentari) pe moțiunea de cenzură. Am discutat cu AUR să vedem dacă avem o variantă de a strânge semnături. Împreună, avem 122 de semnături”, a afirmat Moșteanu.
Pentru a depune moțiunea de cenzură USR-PLUS ar avea nevoie de 117 semnături, iar pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul să fie demis ar fi necesare 234 de voturi.
- „Cerem PNL să facă o nouă propunere de premier. Vrem să continuăm în această structură ministerială. Nu se pune problema să facem schimb de ministere, tot felul de trocuri. Avem o structură a Guvernului, o structură a coaliţiei, avem nişte portofolii ministeriale şi aşa va rămâne”, a adăugat liderul grupului parlamentar USR-PLUS.
Ce plan are USR-PLUS
USR-PLUS nu se întoarce în Guvern și nu renunță la solicitările pe care le-a anunțat public: demisia premierului sau demiterea acestuia prin moțiune de cenzură. Potrivit surselor HotNews.ro, liderii USR-PLUS vor participa la ședința Coaliției, programată vineri, la Guvern. Aceștia se așteaptă ca solicitarea lor de retragere a premierului Florin Cîțu să nu fie onorată iar miniștrii PNL și UDMR să facă zid în jurul acestuia.
Aceștia sunt hotărâți să continue demersul și să depună moțiunea de cenzură în Parlament. „Trebuie să ne mișcăm repede să depunem textul moțiunii și să punem pe calendarul Parlamentului ca votul moțiunii noastre să fie înaintea motiunii depuse de PSD. Numai așa avem șanse să scăpăm de Cîțu. Dacă premierul este demis prin moțiune, rămânem alături de Coaliție la guvernare. În cazul în care Florin Cîțu rămâne în funcție toții miniștrii USR-PLUS își vor depune demisiile din Guvern și vom intra în opoziție”, a explicat un lider USR-PLUS pentru HotNews.ro.
Pentru votul moțiunii de cenzură USR-PLUS (234 de voturi necesare să pice Guvernul) și AUR au împreună 123 de voturi și mai au nevoie de 110 voturi pentru a-l demite pe Florin Cîțu. Social democrații au voturile necesare dar aceștia și-au anunțat propria moțiune de cenzură în care critică dur chiar ministerele conduse de USR-PLUS.
……………………
Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a anunțat joi că toți parlamentarii partidului au semnat moțiunea de cenzură inițiată miercuri seara la grupul parlamentar al partidului. De altfel, liderii USR-PLUS au refuzat propunerea premierului de a face o nouă nominalizare la ministerul Justiției. Singura persoană pe care partidul o susține la ministerul Justiției este Stelian Ion, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.
„Există posibilitatea să inițiem o moțiune de cenzură cu AUR, este o variantă în lucru”, declarau pentru HotNews.ro surse din USR-PLUS.
De altfel, liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu s-a întâlnit cu liderur AUR, George Simion. La finalul întâlnirii, Simion a declarat: „E nevoie de o opoziție hotărâtă. Dacă USR vor să treacă în opoziție, apreciez poziția lor. Acum zece minute am avut o discuție cu domnul Moșteanu în sensul de a strânge semnături de la cei care vor să îl vadă plecat pe domnul Cîțu. Ce contează textul? E o aberație. E nevoie de o moțiune comună a tuturor celor care vor să plece Guvernul Cîțu. AUR are 42 de moțiuni, USR are 80 și PSD are 160. Sunt destule semnături ca moțiunea să treacă, da nu știu cine se află în spate. Hai să ne punem toți semnătura pe moțiune”.
Varianta depunerii unei moțiuni de cenzură alături de PSD nu mai este fezabilă după ce liderii social-democații le-au transmis acestora că îi invită să susțină demersul inițiat de ei.
De altfel, PSD a anunțat, prin vocea lui Sorin Grindeanu, că au depus moțiunea de cenzură, iar social-democrații nu vor vota altă moțiune: ”Cine vrea ca într-adevăr acest guvern să pice va semna moțiunea PSD. Restul sunt povești. Lipsa semnăturii înseamnă doar șantaj”, a declarat Sorin Grindeanu.
Astfel, USR-PLUS își menține poziția de a cere demisia premierului Florin Cîțu și nu va face o altă nominalizare la ministerul Justiției în afară de Stelian Ion, susțin sursele HotNews.ro. De asemenea, miniștrii partidului nu vor mai participa la nicio ședință de Guvern.
De altfel, anunțul depunerii unei moțiuni de cenzură a fost făcut de USR-PLUS joi, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion. De precizat este că useriștii nu au numărul necesar de a depune moțiunea de cenzură, fiind necesare 117 semnături.
„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion.